Het LCJ heeft hart voor alle kinderen en jongeren. Samen met ouders, ambtsdragers en leidinggevenden willen we, ook in dit nieuwe seizoen, het hart van onze kinderen en jongeren bereiken. Dat kunnen we niet alleen, en dat kunnen we zeker niet in eigen kracht. Daarom willen we ook dit seizoen samen met u en jou in afhankelijkheid van de Heere biddend aan het werk gaan. Om het samen te verwachten van Gods zegen!

 

Ook onze jongste gemeenteleden horen helemaal bij de gemeente. We spreken wel van jongeren van 0 tot 27 jaar. De allerjongsten bereiken we via hun ouders. Opvoedingsondersteuning  an (jonge) ouders is dan ook een belangrijk speerpunt in het komende seizoen. Dit is inmiddels een CGK-breed project geworden en we hopen in dit nieuwe seizoen, met de nog te benoemen projectleider(s), een aantal flinke stappen te zetten.

Kinderwerk heeft dit komende seizoen prioriteit. Gemeente-avonden, workshops en cursussen rondom ‘kind en gemeente’, ‘kinderwerk’ en ‘opvoedingsondersteuning’ worden door gemeenten aangevraagd en door ons op maat gegeven.

In samenwerking met IKEG (Internationaal Kinderevangelisatie Genootschap) en HJW (Hervormd Jeugdwerk) wordt er gewerkt aan materiaal voor kinderclubs en kinderevangelisatiewerk. In de zomer van 2015 worden de eerste producten verwacht.

 

Het samenwerkingsproject Doeners in de kerk krijgt in dit seizoen een vervolg met onder andere een toerustingsprogramma voor leidinggevenden. Oog hebben voor onze doeners is van groot belang! Zo wordt er ook gekeken naar mogelijke aanpassingen van het materiaal, zodat dit nog beter afgestemd is op álle kinderen en jongeren.

 

Actiejaar

Hart voor de ander is het thema van het actiejaar dat met dit seizoen is begonnen. Samen met alle kinderen en jongeren gaan we ons inzetten om ons hart voor de ander daadwerkelijk te tonen. De opbrengst van deze actie is voor de stichting Tot heil des volks en het LCJ. Naast hart voor jongeren kent deze actie de volgende slogans:

hart voor kinderen – om het kinderwerk van de Bewaarschool in Amsterdam te ondersteunen;

hart voor thuislozen – voor het werk onder dak- en thuislozen in Amsterdam;

hart voor prostituees – ter ondersteuning van het werk van Scharlaken Koord onder prostituees.

Alle informatie met filmpjes, tips voor acties (zoals de slagersactie of bonbonactie!) en materiaal voor clubs of een themazondag (met preekbespreking) over naastenliefde is te vinden op www.hartvoordeander.nl.

 

Toerusting

Toerusting van leidinggevenden is altijd een belangrijk onderdeel van ons werk geweest. Omdat we merken dat onze leidinggevenden steeds minder behoefte (en tijd) hebben voor cursusavonden, proberen we hen op andere manieren toe te rusten. Met Gouden Tips bieden we digitale toerustingstips die elke leidinggevende op een voor hem of haar geschikt moment kan bekijken. Het gaat om korte filmpjes waarin een bepaald onderwerp op aansprekende en praktische wijze toegelicht wordt. We hopen onze leidinggevenden op deze manier van dienst te zijn.

 

We mogen dankbaar constateren dat ons werkveld zich uitbreidt. We komen steeds meer in de plaatselijke gemeente om te spreken voor jongeren, ouders, ambtsdragers, leidinggevenden of de hele gemeente. Een klassieke avondinvulling met een lezing en bespreking is mogelijk, maar ook een catecheseles of interactieve workshopavond behoort tot de mogelijkheden. Het onderwerp en de invulling van de bijeenkomst wordt uiteraard in overleg met de gemeente vastgesteld. Zo is er steeds sprake van maatwerk.

Naast ons werk in de gemeenten spreken we op jongerenavonden, interkerkelijke bijeenkomsten en ook steeds meer op scholen. Zo verzorgen we bijvoorbeeld themadagen rondom sociale media, kleding of seksualiteit op diverse middelbare scholen. Voor een overzicht van onze diensten kunt u terecht op www.lcj.nl/diensten.

 

Een nieuw seizoen

Een nieuw seizoen staat voor de deur. Het winterwerk vangt aan. Het ‘werk’ op de crèche, tijdens de kerkdiensten, op zondagsschool, club en vereniging mag weer voortgang hebben. Als LCJ hopen we ons steentje te kunnen bijdragen, door er voor jongeren en hun ouders, leidinggevenden en ambtsdragers te zijn. Voor de jongeren met bijeenkomsten als de Jeugdappels en Bijbelstudieconferenties, en met een luisterend, pastoraal oor. Voor allen die om hen heen staan met advies en toerusting, met meedenken op het gebied van jeugdbeleid of opvoedingsvragen. Dienstbaar, met het oog naar Boven. Dienstbaar, gericht op het hart van elk kind, elke jongere. Biddend en werkend, om het hart van alle kinderen en jongeren. Om het hart van die ander. Doet u en jij mee?

 

Geertje Fokkema, Eemdijk

 

Geertje Fokkema is jeugdwerkadviseur van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ), een van de beide christelijk-gereformeerde jeugdwerkorganisaties.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...