Buiten is het 35 graden, binnen klinkt:

Rudolph the Red-Nosed Reindeer
Had a very shiny nose,
And if you ever saw it,
You could even say it glows….

 

Het is half augustus en we zijn druk in de weer om ons voor te bereiden op kerst van dit jaar. De grote winkels brengen ons al in stemming met hun muziek. De kerstbomen worden al opgetuigd. Wij zijn op zoek naar een belangrijk onderdeel van het kerstfeest namelijk: cadeautjes.

 

Thailand is een land waar boeddhisme de nationale ‘religie’ is. Kerst is daarin vreemd. Toch wordt kerst elk jaar groter gevierd. Heeft de zending, die in al die jaren in Thailand bedreven is, dan zoveel invloed op de samenleving? Was dat maar waar. De tv is de grote ‘evangelist’ van kerst in Thailand. De centrale figuur is de kerstman en het belangrijkste onderdeel zijn de cadeaus. Gekoppeld aan oud en nieuw wordt kerst steeds belangrijker in Thailand.

Voorbereidingen

Voor de mensen op het platte land is de maand december er één van relatieve rust. De rijst is geoogst en er is geen werk op het land. Genoeg tijd om eens ‘wat anders’ te doen. Voor de kerk is dit dus een prima periode om te evangeliseren. Het is altijd weer erg mooi om te zien dat de christenen zo graag het goede nieuws dat ze zelf hebben ontvangen, willen delen met hun omgeving.

Extra ‘handen’ zijn dan meer dan welkom en we zijn dan in februari al aan het kijken wie ons zou kunnen helpen met de activiteiten. Vaak zijn dit enthousiaste jonge (maar ook zeker oudere) mensen die graag een kijkje willen nemen op het zendingsveld. Deze komen dan voor twee of drie weken helpen met de diverse activiteiten. Zo hadden wij de afgelopen kerst  het genoegen om een team van tien christenen uit Hong Kong te ontvangen.

In augustus beginnen we met het kopen van de diverse cadeautjes en het maken van het programma. Contact leggen met scholen en dorpen om toestemming te vragen om een kerstprogramma te mogen verzorgen.

Evangelisatie

Vooral scholen zijn altijd erg geïnteresseerd om ons te ontvangen om een kerstprogramma te houden. De grote uitdaging voor de kerk en zendeling is dat je een kloppend verhaal neerzet, wat de echte betekenis van kerst verduidelijkt, op een plek waar negenennegentig procent van de kinderen nog nooit van de Bijbel hebben gehoord. Laat staan het kerstverhaal snappen. Veel creativiteit wordt hiervoor gevraagd. Natuurlijk ontbreken tijdens zo'n programma de kerstliedjes en cadeautjes niet.

Ook binnen de kerk staat evangelisatie hoog op het programma tijdens de kerstperiode. Een belangrijk onderdeel daarvan is natuurlijk de kerkdienst. Hier wordt groots uitgepakt. De kerk wordt versierd. Er worden speciale opvoeringen ingestudeerd en veel vrienden uitgenodigd. De dienst lijkt inhoudelijk veel op onze diensten in Nederland met een afwijking.

Aan het einde van de dienst is er een grote verloting. Cadeaus zijn nou eenmaal belangrijk en met name ook de verpakking. Hoe mooier de verpakking, hoe beter. Iedereen die naar de kerk komt neemt een cadeautje mee voor een afgesproken bedrag. Deze worden uiteindelijk weer verloot. Dit verloten duurt vaak langer dan de hele kerkdienst bij elkaar. Het is grappig om te zien dat cadeaus meestal bestaan uit dingen uit de supermarkt. Bijvoorbeeld lekkere koekjes, kook olie, wc-papier, afwasmiddel, noedels of handdoekjes.

Verbondenheid

Iets wat ook erg belangrijk is voor de kerk in Thailand, is carroling: gemeenteleden gaan zingend van huis tot huis van andere gemeenteleden. Daar geven ze het huis en de familie een zegen, krijgen wat te eten en te drinken en gaan vervolgens door naar het huis van een ander gemeentelid. Steeds meer mensen sluiten zich aan en de groep wordt steeds groter. Het duurt vaak tot vroeg in de ochtend. Maar het geeft verbondenheid en zegen dat gemeenteleden zo bij elkaar langs gaan.

Jan van Eeken, missionair werker Thailand

 

 

 


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...