Het land waar de Reformatie begon is feitelijk zendingsgebied geworden. Als dat al geldt van Nederland, dan helemaal van Duitsland. Dat  brengt mee, dat Bijbelgetrouw en gereformeerd christen zijn niet gemakkelijk is.

 

Nu zijn Kerk en zending nooit zonder beproevingen geweest. Reformatie, Afscheiding, het begin van een Theologische School, arbeid van zendelingen – werk aangevat in geloof, en bijna altijd zwak en onder moeiten begonnen. De zendeling Paulus maakt, met de hele rij beproevingen die hij in 2 Korintiërs 11 opsomt, duidelijk dat het van meet af zo was in de kerk van Christus. ‘Indien iemand zwak is, zou ik het dan niet zijn?’ zegt hij in vers 29.

Wel – als ik wat vertel van het werk van het RTS (het Reformatorisch-Theologische Seminarie) in Heidelberg, in Duitsland, dan is het woord zwak zeker terecht. Maar - er is ook een aangestoken zijn door Gods heilig evangelie!

RTS staat voor Reformatorische theologie

In kleinere kring is al jaren gezien, dat Duitsland geen Bijbelgetrouwe theologische opleiding kende, die aan het belijden van de Reformatie trouw was. Er zijn wel theologen met wie we heel wat gemeen hebben. Maar die kunnen zomaar weer vervangen worden door iemand met een tegengestelde boodschap. Een opleiding die gehoorzaam wil zijn aan het Woord en in de lijn van de Reformatoren de opbouw van de kerk dient, is er niet. Daarom is het RTS gesticht.

Onze studenten kiezen voor het RTS ook al missen ze studiefinanciering. Er zijn vijf studenten bijna of helemaal afgestudeerd, die verlangen missionair te worden ingezet op plaatsen waar van de bestaande kerk niets uit gaat of waar geen kerk te bekennen is. Zulke plaatsen zijn er legio, al helemaal in de voormalige DDR. Het atheïsme is daar heel effectief geweest. En er zijn nog zeven studenten in diverse fasen van de studie. Studeren is voor hen genieten van goede gereformeerde theologie. Enkelen hebben een evangelische achtergrond, waar meer gevoel dan belijdenis was. Nu vallen bij hen de dingen op hun plaats.

 

Wie draagt dat?

De Here heeft steeds mensen gegeven die het werk hebben gesteund. Een budget van minder dan tienduizend euro per maand is heel weinig voor een academie, maar als alles van giften moet komen is het soms wel veel… Een fulltime docent, diverse parttime medewerkers, en een reeks gastdocenten, allen met buitengewone inzet en liefde. Een bestuur dat vrijwel geen kosten maakt, maar veel werk verzet. En zeer gemotiveerde studenten, die ook de handen uit de mouwen steken als het nodig is. Zo werkt het: in geloof, met gebed, en met ijver.

De inkomsten kwamen tot dusver van kleine bijdragen, uit Duitsland en Nederland, maar ook van gevers die met hun giften enkele maanden aan kosten voor hun rekening namen. Keer op keer werden onze behoeften net op tijd weer gedekt. Dat werd het laatste half jaar moeilijker. Enkele grote gevers moesten om diverse redenen stoppen met bijdragen. We keken tegen een tekort aan dat eind 2014 tot dertienduizend euro zou kunnen oplopen. Was het verantwoord door te gaan? Het was – en is – een zaak van gebed voor alle betrokkenen. We zien nu dat de behoeften telkens weer gedekt zijn door nieuwe giften. Ook doen we alles zo mogelijk nog zuiniger. En intussen komen er nieuwe aanmeldingen… Zorgen en zegeningen gaan samen! Dat geldt ook de ernstige ziekte van onze rector, dr. Victor d’Assonville, die na een ernstige longembolie voor maanden uitgeschakeld was, maar na een wonderlijk voorspoedig herstel weer aan het werk mocht gaan.

 

Uitzicht

Het bestuur stond ervoor: als de ondersteuning niet breder en sterker wordt, moeten we sluiten. Voor een commercieel bedrijf zou dat logisch zijn. Maar juist nu komt het eigenlijke, missionaire, doel in zicht! In Duitsland staat de «cursief» Selbständige Evangelisch-Reformierte Kirche (SERK) «einde cursief» in Heidelberg erachter, en een kleine gemeente in Hannover die nog geïnstitueerd moet worden, en een aantal individuen. Dat is niet een stevig thuisfront… Wat zou het mooi zijn als een aantal kerkelijke gemeenten in Nederland, in de grensstreek bijvoorbeeld, de handen ineen zou slaan om vanuit ons bevoorrechte Nederland voor dat zendingswerk een thuisfront te gaan vormen. En intussen zijn er contacten gekomen met enkele gemeenten. Niet het meest voor de financiën, maar voor het kerkelijk karakter van het werk. Er zijn gevers in beeld die juist tot ondersteuning bereid zijn als het werk sterker kerkelijk gefundeerd wordt.

Wilt u twee dingen biddend overwegen:

1. Kunt u het RTS steunen met een gift? (NL91 ABNA 0547 580 800 van Stichting Vrienden van het RTS te Urk)

2. Ligt hier misschien voor uw gemeente een roeping? Er zijn werkers. Er zijn witte velden!

 

Wij zelf zijn keer op keer bemoedigd en gaan in vertrouwen op de Here voort met het werk van de opleiding en de voorbereiding van daadwerkelijk zendingswerk!

 

Het bestuur van het RTS:

Prof. dr. Hans W. Maris, voorzitter Pfr. Sebastian Heck, vice-voorzitter

Drs. Adrian H. Verbree, penningmeester Matthias Linderkamp, secretaris


De Stichting Vrienden van het RTS:

Prof. dr. B. Kamphuis, voorzitter

Ds. J. Westerink, secretaris

G. Berkhout, penningmeester


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...