Op zondag 21 juni wordt kand. H. H. Meerveld bevestigd tot predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van Harlingen. Op diezelfde dag doet hij ook intrede. In dit artikel stelt de nieuwe predikant zich voor.

 

Mijn naam is Herbert Meerveld (33). Ik ben geboren in Zuidhorn en heb daar de eerste 21 jaar van mijn leven rondgelopen. In 2003 ben ik getrouwd met Aliëtte (30) en we hebben samen twee kinderen mogen krijgen, Naëmi (8) en Rhodé (5). Momenteel zijn we in verwachting van een derde dochter.

Zelf kom ik uit een gezin met acht kinderen. Ik ben de op één na jongste. Ik heb dus veel broers en zussen, wat het tot een zeer gezellige en veelkleurige familie maakt. Het was een goede thuishaven, waar ook de liefde voor de Heer en Zijn kerk mij is bijgebracht.

Aliëtte is ook afgestudeerd aan de TU in Kampen, met als hoofdvak het Oude Testament. Ze heeft haar eindscriptie geschreven over Koningschap en afgoderij in de tijd van de Rechters. Het OT is voor Aliëtte echt iets waar ze warm van wordt en waar ze veel belangstelling voor heeft. Tegelijk is ze dol op tieners in de puberleeftijd. Ze is dan ook veel bezig met het werken met tieners, op allerlei gebied. Maar ook voor en met volwassenen is ze actief. In de muziek, in catechese, met spreekbeurten op congressen en conferenties. Daar wil ze graag haar specialisatie Oude Testament in terug laten komen.

Verlangen

Ik ben destijds aan de studie Theologie in Kampen begonnen met de intentie om predikant te worden. Het verlangen om predikant te worden is een verlangen dat door de jaren heen is ontstaan. Na een tijd van ziekte, na gesprekken met mensen die mij kennen, na een studie aan de (voormalige) Gereformeerde Hogeschool begonnen te zijn, ben ik in Kampen beland. Ik ervaar deze weg als een weg die God met mij gegaan is.

Ik ben begonnen met de vooropleiding (Grieks en Latijn), waar we met CGK’ers en GKv’ers samen colleges volgden. Het eerste jaar van de studie Theologie heb ik in Apeldoorn gevolgd in verband met de strengere toelatingseisen in Kampen. In mijn Apeldoornjaar veranderden de eisen in Kampen, zodat ik vanaf het tweede jaar weer terug ben gegaan naar Kampen. Uiteindelijk heeft het ertoe mogen leiden dat ik eind april ben afgestudeerd, met Systematische Theologie als hoofdvak. Voor mijn eindscriptie heb ik een vergelijkend onderzoek mogen doen naar de visie van A. van de Beek en W. J. Ouweneel op ‘kerk-zijn’ en de relatie van de gelovige tot de kerk, geëvalueerd vanuit Efeze 4, 1-6.

In mijn studieperiode ben ik enorm gevormd. Natuurlijk heb ik allerlei kennis opgedaan en heb ik veel mogen leren. Maar ook als persoon ben ik erg gegroeid. Dit zorgde ervoor dat ik echt toegegroeid ben naar het predikantschap.

Zoals ik een verhaal heb, zo hebben andere mensen ook een verhaal. God gaat zijn weg met zijn kinderen. Mijn eigen ervaringen hebben mij bewogen richting dat verhaal van andere mensen te gaan. Daarmee bedoel ik dat ik benieuwd ben geworden hoe het verhaal van andere mensen eruit ziet. Dit lijkt me ook het mooie van ‘pastor-zijn’, dat ik met mensen mag praten over hoe zij in het leven staan en wat God voor hen in dat leven betekent. Ik ben bewogen met mensen. Die bewogenheid heeft bij mij een dienend karakter en vanuit die bewogenheid wil ik mensen helpen om zich richting God te bewegen.

 

Veelzijdigheid

Voor mij ligt het uitgangspunt van de prediking niet bij de hoorder of de predikant, maar bij wat God ons te zeggen heeft, de tekst. Tegelijk wil ik in mijn werk als prediker van het evangelie graag de pastorale kant naar voren laten komen. In mijn rol als predikant wil ik graag een dienend leider zijn, om het evangelie en de mensen te dienen en om de mensen te leiden naar het evangelie. Naast het omgaan met mensen zoals ik hierboven beschreven heb spreekt de veelzijdigheid van het predikantschap mij aan. Van catechisatie tot preken, van pastorale gesprekken tot vergaderingen, van jong tot oud, etc.

In de stages binnen de opleiding heb ik gemerkt dat met name het pastoraat en het preken mij zeer enthousiast maakt. Ik ervoer het preekvoorbereidingsproces  als een voorrecht om doordeweeks zoveel bezig te mogen zijn met Gods Woord, om uiteindelijk toe te werken naar een preek voor de gemeente.

In het proces van preekvoorbereiding is de persoonlijke meditatie voor mij van belang. Ik raak daardoor verbonden met de tekst en het zorgt er voor dat ik in gebed de preek voorbereid. Door me af te vragen wat God door de tekst tegen mij persoonlijk wil vertellen, merk ik dat ik me persoonlijk laat raken door Gods Woord. Het helpt mij om te beseffen dat ik zelf ook onder Gods Woord sta en het behoed mij ervoor om mijn eigen verhaal te vertellen. Ik weet me afhankelijk van de God van het evangelie en wil me, ook in het preekproces, laten leiden door Zijn Heilige Geest.

Ook in de voorbereiding op het pastoraat is dit het geval. Evenals de andere aspecten van het predikantschap.

Als predikant ben ik graag een dienend en geestelijk leider. Dienstbaar aan mensen en dienstbaar aan God in de kracht van de Heilige Geest.

 

Muziek

In mijn stages en in de tijd van mijn preekbevoegdheid, heb ik al het bovenstaande meer van dichtbij kunnen ervaren. Dit heeft mij erg enthousiast gemaakt en ik kijk uit naar de tijd om dit te mogen doen in Harlingen.

Naast mijn rol als predikant in de CGKv van Harlingen ben ik graag betrokken bij andere (maatschappelijke) instellingen. Ik zie het predikantschap als mijn hoofdtaak, maar het is goed om ook een beetje buiten de deur te kijken. Omdat muziek een grote hobby van mij is, ben ik betrokken bij stichting Dimensions. Dat is een stichting die door middel van kunst- en cultuuractiviteiten van het evangelie willen getuigen en plaatselijke gemeenten willen bemoedigen. Als ‘manager trainingen’ ben ik verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de oefenkampen die bijvoorbeeld voor kinderen en tieners georganiseerd worden om concerten te kunnen geven.

Maar muziek is voor mij ook ontspanning. Daarom speel ik zelf ook regelmatig op allerlei toetsen, met name die van een piano. Naast de muzikale ontspanning bestaat er voor mij ook een sportieve ontspanning. Zowel actief als passief houd ik erg veel van voetbal. Maar ook andere sporten beoefen ik graag.

Bij het verzoek om mezelf voor te stellen kreeg ik de vraag of ik binnenkort ook op Friese les moest. Ik kan me inderdaad voorstellen dat men dit aan een Groninger vraagt. Maar omdat mijn schoonvader een Fries is en hij thuis met zijn vrouw en kinderen altijd die taal heeft gesproken, ben ik daarmee dus erg vertrouwd geraakt. Ik kan dus alles verstaan. Spreken, daar waag ik me liever niet aan…

 

Hartelijk dank dat u de lezers van het kerkblad iets hebt willen vertellen over het werk dat u in Harlingen gaat doen. De redactie wenst u en uw gezin een gezegende tijd toe in uw nieuwe gemeente.

 

P. Sijtsma, Dokkum


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...