Dumela! Begin maart vertrokken wij naar Lesotho, een bergachtig land geheel omgeven door Zuid Afrika. In het plaatsje Thaba Tseka wonen en werken wij het komende jaar. In Thaba Tseka staat het Paray ziekenhuis, waar Elsemarie werkt als arts. Aan het ziekenhuis is een verpleegkunde opleiding  gekoppeld waar Vincent les geeft in exacte vakken.

 

“We hebben bezoek! Kele, die we hebben leren kennen via de familie Heemstra, komt samen met een vriend langs in Thaba Tseka. En behalve dat dit erg gezellig is, hebben we ook een doel. We gaan op outreach om audiobijbels uit te delen aan de ‘shepperd boys’, die hier overal in de omgeving op het platteland hun kuddes hoeden. Een project dat Jakob Jan (Heemstra) samen met Kele een tijdje geleden heeft opgezet. De audiobijbels zijn een soort mp3-spelers met bijbelverhalen in het Sesotho (de meeste herdersjongens gaan niet of nauwelijks naar school en spreken geen Engels). Ze werken op zonne-energie, zodat de jongens geen batterijen hoeven te wisselen.

In de middag rijden we in de richting van Katse, en al snel komen we langs de weg de eerste herders tegen. Kele legt in het kort uit waarom we langskomen. Omdat de jongens ook op zondag op de kudde moeten passen, kunnen ze dus niet naar de kerk. Daarnaast kunnen de meesten ook niet lezen en schrijven, zodat bijbel lezen er ook niet in zit. Daarom is juist dit voor hen een fantastisch alternatief. Tijdens hun werk kunnen ze luisteren naar verhalen over God en Jezus. Bij het zien van de elektronische audiobijbel zijn de shepperds zichtbaar opgewonden. Vincent probeert ook een paar woorden met de jongens te wisselen, en gelukkig krijgt hij (vertaal)hulp van Kele. Tot slot bidden we met hen, en worden er foto’s genomen van de nieuwe trotse eigenaars. Op deze manier gaan we een aantal groepjes met herdersjongens af.

Later op de middag gaan we, dit keer samen met Elsemarie, op bezoek bij een kleine gemeenschap vlak buiten Thaba Tseka. Een vrouw laat ons trots haar schooltje zien. Ze blijkt de lerares te zijn van een klein klasje met daarin voornamelijk herdersjongens. Het is goed om te zien dat deze jongens wel scholing krijgen. Bij het invallen van de avond vertellen we deze klas over God, waarna Kele ook aan hen audiobijbels uitdeelt. We zijn onder de indruk van het werk dat Kele heeft verzet, en dankbaar dat we deze outreach mee mochten maken.”

 

Op onze website (www.voetjesinlesotho.nl) kunt u meer informatie vinden over ons project. Tevens kunt u daar vinden op wat voor manieren u ons kunt steunen. Via het contactformulier op de website kunt u zich opgeven voor de maandelijkse nieuwsbrief wanneer u geïnteresseerd bent in alle verdere ontwikkelingen hier.

 

Sala hantle!

 

 

Vincent en Elsemarie Voet


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...