Donderdag 28 november was voorlopig de laatste vergaderdag van de generale synode 2013. Tijdens deze zitting kwam onder meer de werkwijze van de synode aan de orde, de begeleiding, bij- en nascholing van predikanten, en de afvaardiging van ambtsdragers uit samenwerkingsgemeenten.
Wat betreft de werkwijze van de synode werd besloten dat de volgende generale synode in juni zal worden geopend. Deze nieuwe begintijd is een proef. Verder zullen de werkzaamheden van de synode worden gespreid over het najaar en het daarop volgende voorjaar. In het aantal afgevaardigden komt geen wijziging.
Permanente educatie
Soms lopen predikanten tegen problemen op in hun verhouding tot kerkenraad en gemeente. Al enige jaren is een vertrouwenscommissie actief die predikanten en kerkenraden in voorkomende gevallen bijstand verlenen.
Op advies van de vertrouwenscommissie besloot de synode dat pas beginnende predikanten begeleiding zullen ontvangen. Daartoe zullen mentoren worden opgeleid. Die opleiding wordt per particuliere synode geregeld. De kosten daarvoor komen voor rekening van de desbetreffende synode. De begeleiding zal een periode van twee jaar beslaan.
Verder sprak de synode uit dat predikanten blijvend scholing nodig hebben. Permanente educatie zogezegd. Deze scholing wordt verplicht gesteld. Kerkenraden moeten daarop toezien. Zij zullen met de predikant spreken over de noodzaak en de mogelijkheden tot bij- en nascholing.
Daartoe heeft de synode een bepaling in het reglement van kerkvisitatie opgenomen. Een van de vragen in dit reglement wordt aldus aangepast: 'Studeert de predikant – mede met het oog op de prediking – ijverig? Voldoet hij aan de verplichting tot permanente educatie en stelt u hem als kerkenraad daar toe ook voldoende in staat? Hoe neemt u kennis van het resultaat?'
De permanente educatie betreft theologische kennis en ook persoonlijke ontwikkeling. Bij dat laatste kan worden gedacht aan het volgen van een traject van supervisie of coaching, het deelnemen aan een intervisiegroep en het zich (laten) bekwamen in communicatieve vaardigheden.
Verder stelde de synode een handreiking vast voor het jaarlijkse gesprek tussen kerkenraad en predikant over hun wederzijds functioneren. Deze handreiking zal worden opgenomen in de kerkorde.
Belijdenisgeschriften
Een vorige synode had de Herziene Statenvertaling al vrijgegeven voor kerkelijk gebruik. De stichting die verantwoordelijk is voor de uitgave van deze vertaling, wil in nieuwere uitgaven belijdenisgeschriften opnemen die hertaald zijn. Het betreft dan de zogenaamde editie Zwanepol. De synode overwoog dat de verstaanbaarheid van de taal waarin de belijdenisgeschriften gesteld zijn, van groot belang is. Ze sprak daarom uit dat de kerken deze editie mogen gebruiken. Dan gaat het om de apostolische geloofsbelijdenis, de belijdenis van Nicea, de belijdenis van Athanasius, de Heidelbergse catechismus, de Nederlandse geloofsbelijdenis, en de Dordtse leerregels.
Afvaardiging ambtsdragers
Een van de laatste agendapunten tijdens de generale synode was de afronding van de besluitvorming over de afvaardiging van ambtsdragers uit samenwerkingsgemeenten naar de vergaderingen van de classis. De synode besloot ten aanzien van dit agendapunt geen definitief besluit te nemen. Naar verwachting zal dit punt tijdens de volgende synode opnieuw aan de orde komen. In de tussentijd mogen samenwerkingsgemeenten die geen volledige afvaardiging van christelijk-gereformeerde ambtsdragers kunnen samenstellen, een of twee niet-christelijk-gereformeerde ambtsdragers afvaardigen naar de classis. Dezen zijn daar dan aanwezig met adviserende stem. Zie daarvoor ook het commentaar dat is opgenomen in het kerkblad van 13 december 2013.
Sluiting
Aan het einde van deze twaalfde zitting sprak de voorzitter, ds. D. Quant, dankwoorden uit aan allen die hadden bijgedragen aan een goede voortgang van de synodevergaderingen. De gemeente van Nunspeet was voor de zesde keer de ontvangende kerk. Ze heeft deze taak opnieuw voortreffelijk vervuld. Verder merkte de voorzitter op dat de vergaderingen in goede harmonie zijn verlopen. Een teken daarvan was het feit dat er geen minderheidsrapporten zijn ingediend.
Vervolgens vertolkte de assessor, ds. P. D. J. Buijs, de dank van de vergadering aan het adres van de voorzitter. Hij typeerde diens voorzitterschap met een viertal woorden: vlot, vaardig, geestig en geestelijk.
Daarna sprak ds. Quant een kort persoonlijk woord en opende de Schrift bij Galaten 6. In dat schriftgedeelte wijst de apostel Paulus op het roemen in het kruis van onze Here Jezus Christus (6, 14).
Tijdens de voorbeschouwingen van de synode spraken sommigen de verwachting uit dat deze synode een cruciale synode zou zijn. Ds. Quant heeft toen altijd tegengesproken dat deze synode meer beslissend zou zijn dan andere synoden. In zijn slotwoord stelde hij dat de synode in een bepaald opzicht toch 'cruciaal' is geweest, omdat tijdens de vergaderingen het kruis centraal stond. Want daarvan is het woord 'cruciaal' afgeleid, van het Griekse woord crux, dat kruis betekent. 'We zijn vaak bij het kruis geweest', aldus de voorzitter.
Met indringende, bemoedigende en hartelijke woorden van de voorzitter werd de generale synode 2013 provisorisch gesloten. Provisorisch, omdat eind januari 2014 de synode nogmaals zal bijeenkomen. Dat zal zijn voor een comitézaak.
De roepende kerk voor de generale synode 2016 is Nunspeet.
Ten slotte werden enkele coupletten uit Psalm 89 gezongen. Onder andere klonken deze woorden over de trouw van de Here God: 'Zo min de hemel ooit uit zijnen stand zal wijken, zo met name zal Uwe trouw ooit wank'len of bezwijken'.
Feanwâlden
D. J. Steensma