Moerbeiboom

In Dokkum heb je er maar eentje van. Hij staat in de tuin van de Grote Kerk aan de Markt en is inmiddels bijna vierhonderd jaar oud.  In Psalm 84 heb je er een dal vol van: de moerbeiboom. De berijming van deze psalm zingt ervan: steekt hen de hete middagzon in ’t moerbeidal, Gij zijt hun bron.

Een moerbeiboom kan wel tien meter hoog worden en heeft veel ruimte nodig want als je hem niet op tijd snoeit wordt hij gemakkelijk twaalf meter breed. Een moerbeiboom is diep en sterk geworteld.

Als de discipelen de Here Jezus vragen om meer geloof, zegt Hij: Indien gij een geloof hadt als een mosterdzaad, gij zoudt tot deze moerbeiboom zeggen: Word ontworteld en in de zee geplant, en hij zou u gehoorzamen (Luc. 17, 6)

Ook in het Oude Testament kom je de boom een aantal keren tegen maar dan wel op een plek waar meerdere moerbeibomen staan. Het waren toen ook al zeer opvallende bomen met een grote bladertooi, want als het een beetje waaide hoorde je de bladeren van de boom ruisen (2 Sam. 5, 24). Opvallend ook in die zin dat het een duidelijke herkenningsplek is (1 Kron. 14, 14).

De vrucht van de boom is uitermate lekker. Hij lijkt op een langgerekte braam. Een keer per jaar krijgt een plantsoenmedewerker uit Dokkum de opdracht om een portie moerbeien te plukken en zo het college van burgemeester en wethouders van iets lekkers te voorzien tijdens hun wekelijkse vergadering.

 

Pieter Sijtsma, Dokkum


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...