Zestig jaren samen - zestig jaren aan het werk!

Geen kleinigheid!

Het is met ons beiden allemaal begonnen in het Groningse dorp Mussel. Daar als getrouwd paar de pastorie in voor het gemeentewerk. Daarna kwamen we in Apeldoorn-Zuid, Groningen, Kampen, Gorinchem, Amersfoort, Amsterdam-Nieuw-West en ten slotte als emeritaats-echtpaar in Hoogeveen, waar we nu al weer 18½ jaar wonen. Steeds een nieuwe gemeente met heel eigen werk én een ander huis.

Bijzonderheden uit deze 60 jaren? Het krijgen van vier kinderen (2 meisjes en 2 jongens); onze geestelijke en kerkelijke vorming in de gemeente Mussel. Het dóórstuderen tot doctoraal, afgerond in de pastorie van Apeldoorn-Zuid, en het schrijven van de dissertatie De prediking van de Nadere Reformatie in de Groningse tijd, met de promotie bij prof. dr. J.T. Bakker in Kampen in 1974 (2e druk in 1981). Bij Kampen denken we aan de Diensten met Belangstellenden, waarbij Klaas Jan Mulder vaak het orgel bespeelde. In Groningen leerden we de fijne samenwerking met een collega en zijn vrouw.

We denken aan de samensprekingen met Gereformeerd synodalen in Apeldoorn, met Gereformeerd vrijgemaakten in Mussel, Apeldoorn, Groningen, en met Nederlands Gereformeerden in Kampen, Gorinchem en Amsterdam. Wat hebben we veel van elkaar geleerd!

En dan het werk als docent aan de Pastorale Leergangen in Rotterdam, op de Wittenberg in Zeist, aan de Evangelische Hogeschool te Amersfoort, de Gereformeerde Hogeschool te Zwolle, het docentschap gedurende 17 jaren aan onze theologische opleiding te Apeldoorn. Last but not least de gastcolleges op Cyprus voor voorgangers uit het hele Middellandse Zeegebied, met een blijvend contact met prof. dr. Istafanous uit Caïro, uitstekend Calvijnkenner, hoogleraar aan de theologische opleiding, en zijn vrouw Isis, arts verbonden aan het ziekenhuis daar.

Mijn vrouw Maja werkte in alle gemeenten volop mee en was altijd present bij geboorten, huwelijken, jubilea, overlijdens en begrafenissen. Ons hele gezin gaf zich steeds aan het gemeentewerk én aan mijn studie.

Naast dit alles kon ik 35 boeken schrijven en wel honderden bijdragen aan boeken en artikelen, tussen alle bedrijven door. Moeiten? In onze Hoogeveense tijd een flinke rugoperatie van mijn vrouw en een ingrijpende hartoperatie van mijzelf.

Geen tijd voor hobby's? Ja wel. Maja heeft heel wat gequilt en kleren gemaakt voor de kinderen. Ikzelf heb veel in de tuin gewerkt, wat geschilderd en geëxposeerd.

Alles overziende zeggen wij samen: hoe hebben wij het allemaal kunnen doen? We weten ook het antwoord: de Here onze God heeft het ons gegeven, ons er door gebruikt voor anderen. Hem zij daarom alle dank en glorie. In deze gezindheid willen we met onze (klein)kinderen het jubilea feest vieren.

Hoe verder? Wel, aan Jezus' hand naar het Vaderland dat wacht, mooier dan ooit gedacht. Wij zijn beiden ook heel dankbaar dat we vele fijne christenen en gelovigen in binnen- en buitenland hebben ontmoet, waarvan we leerden het geloven in Gods beloven voor leven en werken hier én voor het uitrusten en Hem volmaakt dienen in de wereld, die komt.

Maràn-atha!

 

Maja en Teus Brienen, Hoogeveen


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...