Op 15 oktober kwamen de afgevaardigden van de classis Leeuwarden bijeen in Dokkum. Ouderling A. Peterson opent namens de roepende kerk de vergadering en wijst ons op de houding van Jezus richting de blindgeborene. Hij had oog voor een mens in nood. Hebben wij als classiskerken ook oog en hart voor elkaar? Met deze opening is de toon gezet!

De voorzitter van de vergadering is ds. J.D. van ’t Zand uit Sneek. Bij toerbeurt is iedere predikant preses. Tijdens de ochtend vraagt de bespreking van de visitatieverslagen de meeste tijd. Namens de classis zijn er in het voorjaar twee visitatoren (vaak twee predikanten, een enkele keer een predikant met een ouderling) op bezoek geweest bij elke kerkenraad om door te spreken over moeiten en vreugden. Tijdens zo’n bezoek wordt er ook doorgevraagd of er vrucht op de prediking is. Van dit bezoek is door één van de visitatoren een verslag gemaakt. De verschillende verslagen liggen tijdens de najaarsvergadering op de tafel. Er is dan de gelegenheid om daar vragen over te stellen, met elkaar mee te leven, van elkaar te leren en zo nodig elkaar te corrigeren. Tijdens de bespreking wordt het voorstel gedaan om D.V. volgend jaar tijdens de visitaties met de broeders kerkenraad vooral door te spreken over het functioneren van de ambten. Wat is onze visie hierop, wat betekent dit in de praktijk? Met het oog hierop stelt de classis een kleine commissie in die de volgende classisvergadering een aantal handvatten zal aanreiken om dit gesprek te kunnen voeren.

 

 

Na de heerlijke lunch worden er enkele ingekomen stukken behandeld en vinden er verschillende regelingen plaats zoals de verdeling van consulentschappen. Ik geef de wijzigingen hieronder door zodat u hier ook van op de hoogte bent.

 

Broeksterwoude-Andreas: ds. D. J. T. Hoogenboom

Dokkum: ds. M. B. Visser

Franeker: ds. A. C. van der Wekken

Leeuwarden: ds. A. C. van der Wekken

Siegerswoude: ds. A. A. L. Aalderink

Zwaagwesteinde: ds. A. Mak

 

Verder bespreken we met elkaar enkele zaken in comité.

Br. B. Vianen bezoekt de vergadering om het verslag van de classicale diaconale vergadering toe te lichten. In de classicale diaconale commissie kon ds. A. Mak benoemd worden.

De particuliere synode van het Noorden bracht de geschillencommissie onder de aandacht van de classis.

De Israëlcorrespondent, ds. D. J. K. G. Ruiter, verwijst naar het werk dat deputaten ‘kerk en Israël’ namens ons kerkverband mogen doen en in het bijzonder naar het werk dat ds. A. Brons in Israël mag verrichten. Bezoek gerust de website www.kerkenisrael.nl voor verdere informatie.

Na de sluiting schudden we elkaar de hand en wensen we elkaar Gods rijke zegen toe.

 

W.A. Capellen, Drogeham

 

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...