Wanneer je uit de Bijbel leest, kom je soms woorden tegen waar je overheen leest. Je leest het, maar hebt eigenlijk geen flauw idee wat het voorstelt. In het verband van de tekst denk je het soms te weten, maar toch. Kapperbes is voor mij zo’n woord.

Het blijkt de vrucht te zijn van de kapperstruik, die het uitstekend doet rond het Middellandse Zeegebied. Een kapperbes lijkt op een grote langwerpige druif met witte strepen en kan gegeten worden zoals je olijven eet. Het is een knapperige vrucht die het heel goed doet als begeleiding van een stukje kaas of ham. Echt een opkikkertje. Maar wat nog belangrijker is: het wekt de eetlust op.

En nu begrijp je ook die tekst uit Prediker 12 vers 5: op de dag … dat de kapperbes niet meer helpt … Wanneer je namelijk ouder wordt, komen de lichamelijke gebreken. Ja zelfs de eetlust kan verdwijnen. Daarom staat daar die hartelijke oproep om niet te wachten tot je oud bent maar al in je jeugd je Schepper te eren, te loven en te prijzen.

De meesten van ons kennen vast wel de kappertjes, die als garnering of smaakmaker bij veel vis- of vleesgerechten worden gegeten. Het kappertje is de nog ongeopende bloemknop van de kapperstruik. Wanneer u dit op uw bord hebt, denk dan aan de kapperbes uit Prediker 12.

 

Pieter Sijtsma, Dokkum


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...