Wanneer je uit de Bijbel leest, kom je soms woorden tegen waar je overheen leest. Je leest het, maar hebt eigenlijk geen flauw idee wat het voorstelt. In het verband van de tekst denk je het soms te weten, maar toch. Kapperbes is voor mij zo’n woord.

Het blijkt de vrucht te zijn van de kapperstruik, die het uitstekend doet rond het Middellandse Zeegebied. Een kapperbes lijkt op een grote langwerpige druif met witte strepen en kan gegeten worden zoals je olijven eet. Het is een knapperige vrucht die het heel goed doet als begeleiding van een stukje kaas of ham. Echt een opkikkertje. Maar wat nog belangrijker is: het wekt de eetlust op.

En nu begrijp je ook die tekst uit Prediker 12 vers 5: op de dag … dat de kapperbes niet meer helpt … Wanneer je namelijk ouder wordt, komen de lichamelijke gebreken. Ja zelfs de eetlust kan verdwijnen. Daarom staat daar die hartelijke oproep om niet te wachten tot je oud bent maar al in je jeugd je Schepper te eren, te loven en te prijzen.

De meesten van ons kennen vast wel de kappertjes, die als garnering of smaakmaker bij veel vis- of vleesgerechten worden gegeten. Het kappertje is de nog ongeopende bloemknop van de kapperstruik. Wanneer u dit op uw bord hebt, denk dan aan de kapperbes uit Prediker 12.

 

Pieter Sijtsma, Dokkum


Commentaar

 • ‘De gevende hand is altijd boven.’ 2023-03-24 18:08:22

  Ik moet de laatste tijd nogal eens denken aan deze uitdrukking. Iemand gebruikte hem in een...

 • Uitgepraat? 2023-03-11 12:50:15

  Het bericht dat de classis Zwolle haar activiteiten tot een minimum beperkt, kan u eigenlijk niet...

 • Wat bezielt je toch! 2023-02-24 18:19:56

  Binnenkort is het precies een jaar geleden dat Poetin Oekraïne binnenviel. 24 februari 2022...

 • Maakbaar (2) 2023-02-10 18:24:29

  Ruim een jaar geleden, eind 2021, schreef ik al een Commentaar met deze titel. De gedachte van...