Dit is een heel bijzonder boek over een Duitse domineeszoon die trouwde met een oudere Joodse weduwe met twee dochters. Zijn ouders namen hem dat niet in dank af. Maar hij kon niet anders. Behalve zijn liefde voor haar had hij een grote liefde voor God. Zijn genade was voor hem de basis van zijn leven. Dat was maar goed ook, want voor iemand die met een Joodse vrouw was getrouwd, werd het leven voor en in de Tweede Wereldoorlog steeds moeilijker. Klepper had wel wat mensen om zich heen die hem goed gezind waren en connecties hadden, maar toch raakten hij en zijn gezin steeds meer geïsoleerd. Wel zag hij nog kans een dikke en gewaar-deerde roman over koning Frederik Willem I te schrijven. Ook was hij lieddichter. In het Liedboek staan een paar van zijn liederen.

De selectie uit zijn dagboeken geven een ontroerend inkijkje in een bijzonder gezin in een roerige tijd. Hij laat zich kennen als een volbloed romanticus, maar meer nog als een mens die leefde met God. Hij verheugde zich in zijn goedheid en vond daarin telkens weer kracht verder te gaan. Totdat ze niet verder konden. Zijn vrouw, haar ene dochter en hij vergasten zichzelf om niet door de Nazi’s te worden vergast. De andere dochter was eerder naar het buitenland gegaan. Zij zagen geen andere weg meer en maakten deze keus bewust, in de overtuiging dat God hen hierom niet zou veroordelen. In de dagboekaantekeningen voel je dit steeds dreigender aankomen. Voor Joden en voor wie hadden gekozen met een Jood door het leven te gaan, was er in dit Duitsland geen plaats.

 

D. Visser, Amersfoort

 

Jochen Klepper, Onder de schaduw van Uw vleugels, Een selectie uit zijn dagboeken (1932-1942) bezorgd door Titia Lindeboom, Royal Jongbloed, Heerenveen, ISBN 978 90 6353 706 7, € 24,95


Commentaar

 • Zingen in de eredienst 2023-12-02 13:08:03

  Welke liederen leren wij onze kinderen en jongeren aan?   Het is nog niet eens zo lang geleden:...

 • Missionaire voorbede 2023-11-03 18:25:06

  Eigenlijk richt ik dit commentaar vooral aan mezelf. Omdat ik er zelf vaak niet aan denk als ik op de...

 • Herverkaveling? 2023-10-20 08:35:40

  In de media duiken de laatste tijd geregeld stemmen op om alle gereformeerde kerken op een hoop te...

 • De achilleshiel 2023-10-06 15:18:46

  Soms gebeurt er iets in je omgeving, dat je aan het denken zet. En als je iemand bent, bij wie dat...