Dit is een heel bijzonder boek over een Duitse domineeszoon die trouwde met een oudere Joodse weduwe met twee dochters. Zijn ouders namen hem dat niet in dank af. Maar hij kon niet anders. Behalve zijn liefde voor haar had hij een grote liefde voor God. Zijn genade was voor hem de basis van zijn leven. Dat was maar goed ook, want voor iemand die met een Joodse vrouw was getrouwd, werd het leven voor en in de Tweede Wereldoorlog steeds moeilijker. Klepper had wel wat mensen om zich heen die hem goed gezind waren en connecties hadden, maar toch raakten hij en zijn gezin steeds meer geïsoleerd. Wel zag hij nog kans een dikke en gewaar-deerde roman over koning Frederik Willem I te schrijven. Ook was hij lieddichter. In het Liedboek staan een paar van zijn liederen.

De selectie uit zijn dagboeken geven een ontroerend inkijkje in een bijzonder gezin in een roerige tijd. Hij laat zich kennen als een volbloed romanticus, maar meer nog als een mens die leefde met God. Hij verheugde zich in zijn goedheid en vond daarin telkens weer kracht verder te gaan. Totdat ze niet verder konden. Zijn vrouw, haar ene dochter en hij vergasten zichzelf om niet door de Nazi’s te worden vergast. De andere dochter was eerder naar het buitenland gegaan. Zij zagen geen andere weg meer en maakten deze keus bewust, in de overtuiging dat God hen hierom niet zou veroordelen. In de dagboekaantekeningen voel je dit steeds dreigender aankomen. Voor Joden en voor wie hadden gekozen met een Jood door het leven te gaan, was er in dit Duitsland geen plaats.

 

D. Visser, Amersfoort

 

Jochen Klepper, Onder de schaduw van Uw vleugels, Een selectie uit zijn dagboeken (1932-1942) bezorgd door Titia Lindeboom, Royal Jongbloed, Heerenveen, ISBN 978 90 6353 706 7, € 24,95


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...