Het evangelie is goed nieuws. Dat mag bekend zijn. Maar waarom is het goed nieuws? En wat maakt het goed nieuws? Over deze vragen gaat het nieuwe boekje van de Anglicaanse veelschrijver Tom Wright. Hij kiest niet voor standaardantwoorden en laat niet na om zijn boodschap te blijven herhalen tot die erin gesleten is.

 

Want dat is de stijl van Wright. Hij heeft een duidelijke boodschap te brengen en herhaalt die in ieder hoofdstuk. Zo is het onmogelijk om te vergeten wat hij door alles heen eigenlijk wil vertellen. In dit boek heeft de kernboodschap te maken met wat de kenmerken zijn van goed nieuws. Wright maakt duidelijk dat goed nieuws betekent dat er iets belangrijks gebeurd is. Dat heeft invloed op onze toekomst. Maar dat niet alleen, ook ons leven hier en nu verandert door dit goede nieuws. In de kernachtige taal van Wright: ‘Er is iets gebeurd en daarom zal er iets gaan gebeuren, met als gevolg dat de manier waarop de zaken er nu voorstaan anders is.’

 

Concreet ingevuld vanuit het goede nieuws dat wij in Jezus Christus ontvangen betekent dat het volgende. Het goede nieuws is dat Jezus leeft! Hij heeft de dood overwonnen. Dit nieuws wijst op wat er zal gaan gebeuren, het heeft invloed op onze toekomst. Doordat Jezus uit de dood is opgestaan, mogen wij vertrouwen op onze eigen opstanding en daarmee op het herstel van deze wereld. Maar dat is niet de enige betekenis van dit goede nieuws. Ook in de tijd tussen deze twee gebeurtenissen in heeft deze boodschap, deze hoop invloed op heel ons leven. Het evangelie heeft invloed op wie we zijn en op wat we doen.

 

Het probleem is dat gelovigen vaak te weinig beseffen wat de werkelijke betekenis is van het goede nieuws dat wij het evangelie van Jezus Christus noemen. Omdat we niet beter weten, verarmen we het evangelie tot een perspectief van eeuwig leven na dit leven. Dat maakt het geloof tot een advies: er is een hemel en er is een hel en als je slim bent, volg je de weg naar de hemel. Maar het evangelie is geen advies over welke weg we moeten volgen in ons leven. Het evangelie is veel meer dan dat! Het goede nieuws van Jezus Christus legt een claim op ons hele leven. God wil ons in dit leven, in deze wereld gebruiken als zijn dienaren en ons werkelijk en helemaal laten leven uit de liefde die Christus voor ons heeft gehad. Het evangelie gaat niet over Jezus’ lijden en sterven, maar ten diepste over zijn troonbestijging. Koning Jezus heerst en regeert over deze werkelijkheid. Zijn Koninkrijk is doorgebroken in onze werkelijkheid. Als wij dienaren van koning Jezus zijn, dan mogen wij deelhebben aan dat Koninkrijk en dan mogen we dat Koninkrijk zichtbaar maken hier op aarde. Tot de uiteindelijke voltooiing, de bekroning van alles. Uiteindelijk is het zaak te beseffen dat het goede nieuws niet over mij gaat, maar over God en zijn schepping. En God wil mij daarin betrekken.

 

Voor de mensen die meer van Wright gelezen hebben, komen er in dit boek veel dingen terug die hij eerder al geschreven heeft. Maar wel weer in een nieuw perspectief. Uiteindelijk blijft het zijn missie om christenen te leren niet alleen maar mensen van de toekomst te zijn die uitzien naar de hemel die ergens buiten deze werkelijkheid (‘boven’) is. Wright wil ons met onze beide voeten op deze aarde zetten en ons leren dat het perspectief dat we in Christus ontvangen een aards perspectief is. In het evangelie draait het om de opstanding van Jezus en de belofte dat ook wij op zullen staan uit de dood en met een verheerlijkt lichaam deel mogen uitmaken van Gods verheerlijkte schepping.

 

Zo wil dit boek ons inspireren om niet alleen maar het goede nieuws te geloven, maar om zelf ‘goed-nieuws-mensen’ te worden. En, zo legt Wright in het laatste hoofdstuk van dit boek uit, dat kan alleen maar door het gebed. Hierin wijst hij een zeer interessante en leerzame weg door het Onze Vader door te lopen. Want dat is het voorbeeldgebed waarin al onze noden verwoord zijn. Maar wij bidden dat in de praktijk van ons leven vaak precies andersom. Dit laatste hoofdstuk maakt het boek zeer concreet en is mooi en pakkend geschreven. Ik kan het hier niet in een paar zinnen vatten, dus daarvoor (en voor de andere zes hoofdstukken) verwijs ik u graag naar het boek.

 

Uiteindelijk wil Tom Wright ons leren hoe je een goed-nieuws-mens kunt worden. Een dienaar van Christus die heel zijn leven in dienst stelt van dat perspectief dat ons door God in Christus gegeven wordt: het perspectief van de verheerlijkte schepping waar wij door Christus deel aan mogen krijgen.

 

Wouter Moolhuizen, Dedemsvaart

 

Tom Wright, Goed nieuws! Waarom het Evangelie nieuws is en wat dat nieuws zo goed maakt. Franeker: Uitgeverij Van Wijnen, 2016.

 

 


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...