Op 5 oktober kwam de classis Leeuwarden in een voortgezette classisvergadering bijeen. De vergadering begon om 16.00 uur in Harlingen. Het tijdstip was bijzonder. Meestal begon een classisvergadering in de ochtend. Dit keer was gekozen voor een andere aanvangstijd om meer ruimte te bieden aan leden van kerkenraden om afgevaardigd te zijn, zonder daarvoor een hele dag vrij op te hoeven nemen. De spannende vraag was wel of deze vergadering op een fatsoenlijke tijd kon worden afgesloten.
De koster van de CGKv Harlingen verwelkomde de afgevaardigden hartelijk met goede koffie en cake. Ds. A.C. van der Wekken opende de vergadering met een meditatie over de bekende woorden van de Heere Jezus uit het boek Openbaring: ‘Zie, ik maak alle dingen nieuw’.
Ds. M.J. van Keulen werd hartelijk welkom geheten. Het was voor hem de eerste classisvergadering die hij als predikant bijwoonde. Ook een bijzonder welkom was er voor br. H. Brander uit Franeker. Op de vorige classisvergadering was voor hem gebeden omdat hij een ernstig bedrijfsongeval had meegemaakt. Hij noemde zichzelf 'een levend wonder’. Ds. A.A.L. Aalderink was vanwege ziekte afwezig.
De meeste kerken zijn bezocht door twee ambtsdragers (kerkvisitatie) en de verslagen daarvan werden besproken. Er kwamen mooie dingen voorbij zoals veel onderling meeleven en betrokkenheid. Die is er ook op allerlei plekken met andere kerken. In veel gemeenten wordt met veel enthousiasme jongerenwerk gedaan. Vanuit Franeker kwam een mooi getuigenis van een vrouw die tot geloof gekomen was en in een feestelijke dienst met haar drie kinderen werd gedoopt.
Er zijn steeds meer kleine kerken in ons kerkverband. Hoe komt dat? Hoe groot is het probleem? Wat kunnen we daaraan doen? Wat moeten we eventueel veranderen om te zorgen dat deze kerken blijven bestaan? De commissie kleine kerken heeft gevraagd of we op onze classis over deze vragen met elkaar willen brainstormen.
In het gesprek dat daarover voor en na de pauze werd gevoerd, bleek veel verlangen om <<cursief>>back to basics<<einde cursief>> te gaan. Daarmee werd bedoeld: we willen niet graag dat veel tijd en energie gestopt wordt in vergaderingen en organisatie. Wat is echt nodig? Het belangrijkste is dat we met heel ons hart zoeken om Gods liefde te delen.
Ook een boeiend stuk was een schrijven van vier CGKv-gemeenten in onze classis. Binnen deze kerken wordt onderlinge eenheid door het geloof in de Heere Jezus ervaren. Tegelijk vinden ze het ook lastig om te constateren dat de synode van de CGK opnieuw heeft besloten dat afgevaardigden met een GKv-achtergrond slechts als adviserende leden op een classisvergadering aanwezig mogen zijn.
Is dat eigenlijk wel vol te houden en wat betekent dat in de praktijk? Er werd besloten dat een commissie van vier mensen twee opdrachten te geven: uitzoeken hoe we hier op onze classisvergaderingen mee om willen gaan, en daarnaast een opzet voor een revisieverzoek schrijven dat naar de synode gestuurd kan worden. (Een revisie is een aanvraag tot aanpassing van een besluit).
Tijdens de pauze was er een goed uur de tijd om elkaar te ontmoeten. Ondertussen genoten de afgevaardigden van heerlijke soep en broodjes die de koster van Harlingen had klaargemaakt: samen eten verbroedert. Dat was te merken en daarvoor was dankbaarheid.
Om 20.00 uur kon de vergadering worden afgesloten: een alleszins fatsoenlijke tijd. Vooral ook was er dankbaarheid voor de goede onderlinge sfeer. De vergadering werd afgesloten met gebed en het zingen van een loflied: gezang 95:3
Hem nu die in ons werkt en ons geleidt,
die verder gaat dan al ons bidden reikt
en meer is dan ons diepste denken peilt,
zij heerlijkheid en glorie
in de gemeente die Hij heeft verkoren,
in elk geslacht dat van zijn naam zal horen,
door Jezus Christus, nu gelijk tevoren
en tot in eeuwigheid.
M.B. Visser, Leeuwarden