Willem Ramaker werd geboren op 4 oktober 1903 in Groningen. Hij was predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Harlingen en Kampen. Hij was bekend met sterke hartklachten. Zijn gedrevenheid om hard te werken en zijn tijd heel goed te besteden aan evangelisatie, kan met zijn lichamelijke klachten te maken hebben gehad.

In 1932 begon hij in Harlingen met het evangelisatieblad Licht en Waarheid. Het was eerst zijn persoonlijk initiatief en eigendom. Later werd hij hoofdredacteur en werd het een uitgave van het Verband van evangelisatiecommissies. Ook gaf hij vele brochures en traktaten uit. Met titels als Wat er aan de Kermis ontbreekt, en: De Kerstboodschap uit de hemel. Een merkwaardig getuigenis.

Ds. Ramaker was sterk in getuigenis. Hij verwees in zijn prediking naar onbijbelse fundamenten van de Nazi’s, en kon zich niet vinden in een lakse reactie van vele collega’s.

Toen de Duitsers in 1943 het doodvonnis over hem hadden uitgesproken, gingen zij op 31 juli van dat jaar naar hem op zoek, in de pastorie en de kerk in Kampen. Zij zochten hem gericht.  De overvalwagens stonden voor het huis. Verhalen dat alle predikanten in Kampen werden opgepakt, zijn niet juist. De soldaten zochten ook in de tuinen van buren en achterburen. Ze zaten op het achterbalkon met geweren in de aanslag. Maar ze konden hem niet vinden. Hij had zich goed verstopt in een schuur. Na hun vertrek bleek hij aan zijn zwakke hart te zijn overleden. Hij is slechts 39 jaar geworden. Het geschreven doodvonnis bracht hem postuum het Verzetsherdenkingskruis, en een vermelding in het gedenkboek in de Tweede Kamer als enige omgekomen predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Op het Overijsselse monument in Markelo staat zijn naam ook vermeld. Zijn zoon Wim Ramaker, de dichter, is zijn hele leven geobsedeerd geweest door het verzet en monumenten. Zijn dochter Lucie Leene-Ramaker woont in Drunen en heeft veel archiefstukken aan het Documentatiecentrum in Veenendaal nagelaten. Op de tentoonstelling Christelijke Gereformeerde Kerken 1892-2017 is uitgebreid aandacht besteed aan deze gedreven predikant.

 

Jan Noorlandt, Rhenen


Commentaar

 • DNA 2018-12-14 19:06:08

  In Genesis 3 wordt ons verteld dat de mens als God wil zijn. De verboden vrucht ziet er heerlijk...

 • Wieg 2018-12-07 19:13:35

  Wat een wieg is weet iedereen. Bij een wieg denk je aan baby’s, aan kersverse vaders en moeders....

 • Strijden 2018-11-30 18:41:52

  Als je strijdt tegen prostitutie zijn er altijd mensen die je bemoedigen met de mededeling dat het...

 • Wat jong aan oud heeft en andersom 2018-11-24 09:00:39

  In Winschoten kwam iemand van het CGJO spreken over jongerenbeleid. Wij ervaren steeds meer moeite...