Sjoukje is nèt klaar met het ophangen van de was op het witte houten droogrek, als ik bij haar aanbel. Even later zitten we samen aan de koffie in de huiskamer aan de Lytse wei in Drogeham. Sinds haar man Anne Marten negen jaar geleden is overleden, woont ze hier samen met een van haar zoons. Het Kerkblad komt al jaren bij hen in de bus.

 

Vorig jaar werd Sjoukje getroffen door een foto van een prachtig kunstwerk, gemaakt door Jan Ties Sikkema uit Hoogeveen. De afbeelding en de omschrijving ervan raakten haar diep en omdat schilderen op porselein haar hobby is, besloot ze om de afbeelding over te nemen op een tegel en die over te schilderen. Nu prijkt deze mooie tegel in haar woonkamer.

Ze heeft er al veel positieve reacties op gekregen en telkens weer mag ze vertellen over de rijke betekenis van de symbolen zoals die in Het Kerkblad zijn verwoord door de kunstenaar.

Dan gaan we naar de hobbykamer. Er staat een groot bureau met daarop kunstwerkjes in de maak.

Er zijn speciale pennen waarmee ze afbeeldingen* met behulp van carbonpapier overtrekt op een porseleinen ondergrond. Daarna volgt het echte werk: het inkleuren van de afbeelding. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. De verf moet worden gemaakt van glaspoeder, aangelengd met olie. Het kiezen en maken van de kleuren, het maken van overgangen tussen de verschillende kleuren, is een heel precies en geduldig werkje. Daarna wordt het gebakken in een speciale oven en wordt het hele proces nog eens herhaald.

De inmiddels 85-jarige Sjoukje is dankbaar dat ze nog zo’n vaste hand heeft, zodat ze deze hobby kan uitoefenen. Vóór haar man ziek werd, had ze een cursus gevolgd bij Jannie Baas uit Harkema. Toen haar man ziek werd heeft ze het laten liggen en pas na zijn overlijden heeft ze haar hobby serieus opgepakt en verder ontwikkeld. Eén keer in de veertien dagen komt ze met een groepje vrouwen bij elkaar bij Ymkje de Haan-Annema om daar de kneepjes van het vak verder te leren. Ze vindt het heerlijk om dat te doen, ook lief en leed wordt daar met elkaar gedeeld. Maar ook thuis, in haar hobbykamer, is het fijn om zomaar een paar uurtjes bezig te zijn aan een werkstuk. Vooral de afwisseling trekt haar aan.

Dat is te zien in de open kast: een vaas met daarop bloemen, wandborden met diverse afbeeldingen in verschillende kleurstellingen, een theeservies en drie tegeltjes met daarop schaapjes.

Uit alles spreekt haar liefde voor mooie, kleine dingen.

Regelmatig geeft ze iets van haar hand cadeau: gebaksbordjes met daarop viooltjes en vlinders voor haar kleindochter, en vertrekkende predikanten mochten ook een kunstwerkje ontvangen.

Inmiddels is kleindochter Geartsje gearriveerd met de kleine Siem: ‘Myn earste oerbeppesizzer!’.

Op mijn vraag of Siem ook al iets heeft gekregen van zijn oerbeppe zegt Geartsje: ‘Jazeker! Een bordje met daarop Jip en Janneke in de regen en een leuke spaarpot met daarop ook Jip en Janneke, helemaal in de stijl van zijn kamertje’.

Sjoukje wilde eerst niet op de foto, maar samen met Siem vindt ze het tòch leuk. ‘En wat vind je ervan dat je zo’n creatieve Beppe hebt?’, vraag ik aan Geartsje. ‘Prachtig!’, zegt ze uit de grond van haar hart. En zó is het!

 

 

Ans Steensma-Mens, Feanwâlden


Commentaar

 • Dat hoort er toch bij? 2020-02-14 18:16:22

  Ze keken vreemd op toen de vraag gesteld werd. ‘Want het hoort er toch bij?’   Iemand vertelde over...

 • De leugen regeert 2020-02-07 18:21:27

  Dit is een uitspraak van toenmalig koningin Beatrix. Zo karakteriseerde zij in 1999 de kwaliteit...

 • Hulpverlening 2020-01-31 18:32:16

  Komende zondag is het hulpverleningszondag. Het is een goed gebruik om in de dienst stil te staan...

 • Maand van de Bijbel 2020-01-24 18:46:24

  We hebben al de bijbelzondag in oktober, georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap. Een...