Op 22 oktober is het vijfentwintig jaar geleden dat ik als predikant werd bevestigd en intrede deed.

Fijn dat ik op mijn werkplek gebruik mag maken van een prachtige kantoorruimte waar ik het een en ander kan bewaren en na een poosje zoeken vond ik het artikel in het «cursief» Kerkblad voor het Noorden «einde cursief» van vijfentwintig jaar geleden.

 

Daarin schreef ds. P.J. den Hertog, mijn jaargenoot tijdens mijn studie in Apeldoorn en toen predikant in de CGK van Nieuwe Pekela, een alleraardigst stukje met als opschrift: 'Als een vis in het water van Maarsheerd', dat naar aanleiding van mijn hobby toentertijd tropische vissen te houden en te verzorgen. Zijn bijdrage begon als volgt: 'Vanavond is er een bijzondere drukte in Maarsheerd; tegelijkertijd is het een blijde drukte. Om 19.00 uur zal namelijk kand. J. Huisman bevestigd worden als predikant voor pastorale zorg van Maarsheerd. Dat betekent dat Stadskanaal vanaf vandaag twee predikanten telt, waarvan dus een in bijzondere dienst.' De andere predikant was ds. W. van ’t Spijker, die met kerkenraad en gemeente een en ander mogelijk hadden gemaakt onder biddend opzien naar God. Het werd inderdaad een prachtige en feestelijke dienst met tal van genodigden uit Stadskanaal en omgeving, familie, vrienden, bekenden en bewoners. En wat ontvingen we een goede en gezegende ingang niet alleen in Maarsheerd maar ook in de gemeente!

 

Nu, vijfentwintig jaar verder, is er het een en ander gebeurd! Toen stond er nog een foto van ons gezin in het Kerkblad zoals we in Stadskanaal waren komen wonen: met Loes mijn vrouw en onze vier kinderen, Wietze, Rones, Wies en Geertje. De jeugd is ondertussen uitgevlogen en heeft elders in onze mooie provincie een plekje gevonden. Ook in mijn werk als geestelijk verzorger is er nogal wat veranderd. Wat is, om maar iets te noemen, de zorgbehoefte onder de cliënten enorm toegenomen! Het verzorgingshuis van toen is vandaag min of meer een verpleeghuis geworden, met bewoners in kleine groepjes door het hele gebouw verspreid: huiskamers genoemd, waar bijzondere aandacht en zorg wordt verleend. Als geestelijk verzorger ga je in de ontwikkelingen mee om samen met anderen mee te helpen een aangenaam en een zo optimaal mogelijk woon- en leefklimaat te bevorderen, ook op geestelijk terrein. Verder is het woon- en zorgcentrum Maarsheerd gefuseerd met een soortgelijk centrum in Musselkanaal: Beukenhof. Ook daar wordt nu al verscheidene jaren geestelijke zorg verleend.

Gelukkig mag er nog altijd sprake zijn van een goed contact met plaatselijke kerken en gemeenten, zodat die nog geregeld met hun diensten de zorgcentra bezoeken. Fijn ook al die vrijwilligers, die steeds maar weer hun hulp verlenen! En mooi ook dat ik onze kerken nog altijd dienen mag met de zondagse prediking!

Ik sluit af, keken we vijfentwintig jaar terug op van een gemiddelde leeftijd van ruim tachtig jaar, vandaag is een royale negentig jaar nauwelijks meer een uitzondering te noemen.  Het is zelfs helemaal niet zo bijzonder meer dat een bewoner honderd jaar wordt! Maar wat kun je op een dergelijk hoge leeftijd soms intens naar God verlangen: 'Wanneer zal ik Hem weer loven, juichend staan in Zijn voorhoven?'

 

 J. Huisman, Stadskanaal


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...