In het kerstnummer hield de vraag ons bezig of we als christenen kunnen blijven zeggen dat je toch echt bij Jezus moet zijn om redding en behoud, om echt leven te vinden. Daarbij wijst de Bijbel ons nog altijd helder de weg: onomwonden wordt gezegd dat er geen andere naam is waardoor redding mogelijk is. Omdat dat zo is, zal het er – dus – op aan komen dat mensen voor Jezus gewonnen zullen worden. Maar waar hebben we het dan over …?

 

 

Het is wel duidelijk dat het winnen van mensen voor Jezus alles te maken heeft met zending en evangelisatie. Daar gebeurt het immers, dat mensen in aanraking worden gebracht met Jezus. En het gebeurt in de hoop dat de mensen die over Hem horen Hem ook echt leren kennen, zodat ze werkelijk voor Hem gewonnen worden.

 

Missionair

Winnen is dus een woord dat ‘missionair’ geladen is. En we begrijpen dat meteen, zeker als wij zelf Christus echt leerden kennen als Redder en Verlosser. Dan loopt er onmiskenbaar een heel directe lijn.

Ik denk daarbij aan de apostel Paulus, die het hierover heeft als hij schrijft dat het de liefde van Christus is die hem drijft. Paulus zegt eigenlijk: ik kan niet anders meer. Ik moet wel. En daarbij is het de stellige overtuiging dat Christus voor zondaren gestorven is, die hem als apostel in beweging zet, en die hem doet zeggen: wij zijn gezanten van Christus.

Die lijn loopt er, naar de werkers in de kerk, maar ook naar alle gelovigen, naar allen die de Here Jezus Christus hebben leren kennen en liefhebben. Een christen is een getuige van Jezus. Of, in de woorden van Paulus, een gezant van Christus, een gezondene. Door ons heen doet God zijn oproep. Ja, zegt Paulus, wij vragen namens Christus aan de mensen: laat u met God verzoenen (2Kor.5,14-20).

Ik las eens de uitspraak dat zending is, dat de ene bedelaar aan de andere bedelaar aanwijst waar levend brood te vinden is. Dat is een prachtige manier om het te zeggen: als je leeft van Gods liefde in Christus, kan het niet anders dan dat er missionaire betrokkenheid zal zijn. Jij vond het levende brood en dat gun je toch aan iedereen?

 

Voor Christus winnen

Intussen is het belangrijk goed op te blijven letten: want als we het hebben over het winnen van mensen voor Christus, gaat het niet alleen maar om wat wij zien als zending en evangelisatie. Dat blijkt als we inzoomen op het specifieke woord dat in het Nieuwe Testament gebruikt wordt voor dat winnen, van mensen voor Christus.

Paulus gebruikt dat woord in 1 Korintiërs 9, 19. Hij beschrijft daar het doel van zijn werk als apostel onder de heidenen en zegt dan dat het hem erom gaat zoveel mogelijk mensen te winnen. In de zendingssituatie snap je dat meteen. Dat past er helemaal bij, dat mensen inderdaad voor Christus gewonnen worden, dat ze tot zijn discipelen gemaakt worden. Daar zet Paulus zich helemaal voor in. Daar heeft hij alles voor over, en met het oog daarop wil hij, zoals hij zegt, dienstbaar zijn aan allen. Daarom wordt hij de Joden een Jood – namelijk, om Joden te winnen, en daarom wordt hij de Grieken een Griek – namelijk, om Grieken te winnen. En nog eens: in de zendingssituatie snap je dat meteen.

Het is echter opvallend, dat de apostel in hetzelfde hoofdstuk precies hetzelfde woord winnen ook gebruikt als hij in vers 22 spreekt over de zwakken in het geloof. Met die zwakken bedoelt Paulus mensen die tot geloof gekomen zijn. Ze hebben de Here Jezus Christus leren kennen en ze zijn in Hem gaan geloven. Alleen, in hun geloofsovertuiging en in hun band aan de Here hebben ze nog groei nodig. Ze zijn nog zwak in hun geloof. En dat uit zich op verschillende manieren. En Paulus doet alles, zegt hij, om ook hen te winnen, om hen – dat bedoelt hij – vaster te maken in hun geloofsovertuiging en in hun band aan Christus.

 

Naar binnen en naar buiten

Het woord winnen laat zien dat het zowel naar binnen toe als naar buiten toe om hetzelfde gaat: dat mensen die nog buiten Christus leven voor Hem gewonnen zullen worden, en dat mensen die nog zwak staan in hun geloof vaster zullen raken in hun band met God. Het woord winnen maakt duidelijk dat er geen tegenstelling is. De beide richtingen die zichtbaar worden in het woord winnen sluiten elkaar niet uit, maar in.

Dat zullen we als christelijke gemeente moeten begrijpen. Vandaag helemaal. Dit hoort bij het wezen van de kerk, dat mensen gewonnen worden voor Christus. Daarom zal de kerk volledig ernst moeten maken met de verkondiging van het evangelie. Helder en lokkend, open en eerlijk, rechtuit, duidelijk en opbouwend, in alle verschillende toonaarden die er zijn. Omdat de kerk gezant is van God, die mensen voor Zich in wil winnen. Omdat Hij ze redden wil: mensen van binnen en van buiten!

 

J. van ’t Spijker, Hoogeveen


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...