Hoe moet je christen-zijn in praktijk brengen op de werkvloer? Die vraag kun je op verschillende manieren benaderen. Dat wil een serie boekjes dan ook doen. Deze serie wordt uitgegeven bij Groen te Heerenveen in samenwerking met de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU). Een nieuw deeltje gaat over omgaan met gegeven goed.

Eerdere deeltjes behandelden onder meer de vraag naar zondagsrust, ruimte voor gewetensbezwaar, de spanning tussen arbeid en zorg, 'je baan je leven', dilemma's op je werk, werken op de grens tussen leven en dood, en christen-zijn en leiding geven. De economie  van gegeven goed  is het dertiende deeltje in deze serie. Uitgangspunt voor de schrijvers zijn de tien geboden. Daarin komen ten aanzien van economie drie kernwaarden naar voren: rentmeesterschap, dienstbaarheid en gerechtigheid. Rentmeesterschap betreft onze verhouding tot alles wat is gegeven. De dienstbaarheid heeft betrekking op de dienst aan de medemens. Gerechtigheid heeft betrekking op recht doen in het sociale en publieke domein. Er wordt ook aandacht gegeven aan de vraag wat deze kernwaarden buiten de werkvloer betekenen. Een mooi boekje, dat geschikt is om in een gespreksgroep te bespreken. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met vragen, stellingen en/of een opdracht. 

 

D.J. Steensma, Feanwâlden

 

Naar aanleiding van

Peter Schalk (red.), De economie  van gegeven goed.  Christen-zijn op de werkvloer, deel 13, Groen: Heerenveen, 2018, 99 pag.,  € 9,95, ISBN 9789088972096.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...