Op zondag 27 oktober is het Bijbelzondag! Op deze dag geven veel kerken extra aandacht aan de Bijbel.
Wonderlijk filmpje van die Chinese zendeling. We konden de persoon niet zien. Hij werd van achteren gefilmd. We hoorden hem wel praten. In het Chinees. Hij was in de Bijbel aan het lezen, beter gezegd, hij was de bijbelwoorden aan het memoriseren, uit het hoofd aan het leren. Hij kan de Bijbel niet altijd op zak hebben, maar op deze manier heeft hij het Woord toch altijd bij zich.
Niemand kan het afpakken. Bijbels zijn in China niet meer te koop, ook niet meer via internet en het wordt weer gevaarlijk om een Bijbel bij je te hebben. Als wij, westerlingen, zomaar maar even onze Bijbel pakken, realiseren we ons amper welke schat we in handen hebben. Woorden van God, woorden van eeuwig leven. David probeert het te vatten in psalm 119, die lange lofzang op het Woord: ‘Ik verblijd mij over Uw woord als iemand die een rijke buit vindt’ (vers 162).
Op Schrift
Er was overigens wel heel wat voor nodig voordat wij ons Bijbeltje zo maar even konden pakken. Het begint ontzagwekkend: God spreekt. Dat begint zo: ‘En God zei: Laat er licht zijn…’ En later heeft de Heere door de profeten gesproken. En weer later hebben mensen, ‘door de Heilige Geest gedreven’ die woorden opgeschreven. De woorden werden toevertrouwd aan Israël. Dat is hun voorrecht, ‘want in de eerste plaats zijn hun de woorden van God toevertrouwd’. En in de laatste dagen heeft God ‘tot ons gesproken door de Zoon’ (Heb.1,1). Vlak voor Zijn hemelvaart geeft Jezus de Grote Opdracht aan Zijn discipelen: ‘Gaat heen, onderwijst alle volkeren…’.
Vertaling
Zijn leerlingen hebben gehoor gegeven aan die opdracht en zijn de wereld ingetrokken, het Evangelie verkondigende. Er werden gemeenten geplant. Er werden brieven geschreven. De Evangeliën werden op schrift gesteld. Johannes deelt ons de Openbaring mee die hij gekregen heeft. Naast oude joodse geschriften komt langzaam maar zeker het Nieuwe Testament tot stand. Niet in het Hebreeuws, maar in het Grieks. Later ook in het Latijn. Vanaf de tweede eeuw komen er al lokale vertalingen. Eerst in het Syrisch, later in het Koptisch en weer later in het Armeens. Altijd waren taalgeleerden bezig met de Bijbel dichter bij de mensen te brengen. Een inspannend proces van vertalen en overschrijven. Met de Reformatie en de boekdrukkunst komt het vertaalproces in een versnelling. En het is nog steeds in volle gang. De hele Bijbel is al in meer dan vierhonderdvijftig talen vertaald en delen van de Bijbel in meer dan tweeduizend talen. De zending heeft vertalers nodig.
Verspreiding
Na het drukken moet de Bijbel ook in handen van de mensen komen. Hoe krijgen we ze bij de mensen. In 1804 wordt het ‘Brits en Buitenlands Bijbelgenootschap’ opgericht. Tien jaar later volgt het Nederlands Bijbelgenootschap. Hun werk is het om Bijbels beschikbaar te hebben en onder de mensen te verspreiden. Nu worden de meeste Bijbels verkocht via de boekhandels. Maar de uitdaging is natuurlijk om de Bijbel onder de aandacht te brengen van mensen die niet op het idee komen er een te kopen. Of geen geld hebben om een Bijbel te kopen. Naast het Bijbelgenootschap zijn er in ons land nog een handvol organisaties die hier actief zijn. Van de Gereformeerde Bijbelstichting tot stichting City Evangelisatie Bijbel. De laatste stichting richt zich vooral op de vluchtelingen in Europa. Velen van hen krijgen voor het eerst van hun leven een Bijbel in handen.
Versta je wat je leest
Maar het proces gaat nog verder. De Bijbel moet niet alleen in de handen van mensen terecht komen, het Woord moet de harten bereiken. De Bijbel moet worden gelezen en uitgelegd. ‘Versta je wat je leest?’ was al een vroege vraag. ‘Hoe zou ik dat kunnen als niemand mij de weg wijst?’, antwoordt de kamerheer (Hand.8,31). Een taak voor opvoeder en leraars. Nodig zijn: geloof, liefde en vrijmoedigheid.
Ongeletterdheid
Hoe krijgen we de mensen weer aan het lezen, is een vraag die regelmatig wordt gesteld. De ongeletterdheid neemt toe, helaas ook de bijbelse ongeletterdheid. Te veel kerkmensen weten ook alleen nog maar globaal wat er in de Bijbel staat. Veel minder dan vroeger hoor je tijdens gesprekken de vraag: ‘wat staat er in de Bijbel’ en ‘waar staat het in de Bijbel’. Hoe krijgen we de mensen weer aan het bijbellezen. De kinderen zingen: ‘Lees je Bijbel bidt elke dag.’ Het is van levensnoodzaak. Brood voor het hart. Memoriseren, wat onze eerder genoemde Chinese broeder doet, is nog een stap verder dan lezen. Doe het als je jong bent. Leer Bijbelteksten en Bijbelgedeelten uit je hoofd. Je moet het doen als je jong bent. Je bouwt een geweldig kapitaal op waarvan je je hele verdere leven rente kunt trekken. Lang niet altijd heb je een Bijbel bij je. Toen de Heere Jezus in de woestijn verzocht werd had hij geen stapeltje boekrollen bij zich. Maar als de duivel komt met zijn leugenachtige verleidingen, heeft hij direct antwoord: ‘er staat geschreven.’ Daarom…, lees je Bijbel, schijf hem op de tafel van je hart, en bidt elke dag.
Krijn de Jong, Urk