Kookdominee Han Wilmink heeft voor de Vastentijd een aantal smakelijke recepten bijeengebracht in zijn boek Koken met Passie. Voor Palmpasen kiest hij een speciaal recept uit de zuidelijke landen dat rond deze tijd gegeten wordt, namelijk een heerlijke joodse koolsalade met rode paprika. De smaken in de vastentijd zijn: bitter(kerriepoeder), zout (zeezout) en zuur (azijn). De bitterheid van het lijden, zout als symbool voor ondergang en dood. Zuur kreeg Jezus aan het kruis te drinken. De rozijnen geven aan, dat het lijden van Jezus uiteindelijk toch positief zal zijn, zoet zal smaken.
In een flinke kom bestrooit u de fijngesneden rodekool met 1 flinke theelepel zeezout. Dan voegt u de in kleine stukjes gesneden rode paprika toe, samen met de in mooie dunne ringen gesneden rode ui. In een kleine pan verwarmt u de witte wijnazijn samen met de honing of suiker tot deze zijn opgelost. Roer er de grove mosterd door. Dit mengsel schept u door de groenten. Vermeng in een kom de mayonaise met de Griekse of Turkse yoghurt en een halve theelepel kerriepoeder, een paar draaien met de zwarte pepermolen en met de gewassen rozijnen. Schep dit door de groenten. In de koelkast plaatsen en de smaken een uurtje of twee laten intrekken. Schep bij het serveren de salade weer even goed om.
Tip: in plaats van mayonaise en yoghurt kunt u ook een kopje (olijf)olie gebruiken
Slanktip: voor een extra magere salade kunt u alle mayonaise ook vervangen door yoghurt.
Koken met passie, Han Wilmink. Uitg. Kok Utrecht 2009. 142 blz. € 12,99
Benodigdheden
1 kleine rode kool in zeer dunne reepjes gesneden( keukenmachine)
1 flinke tl zeezout
1 rode paprika
1 rode ui
75 cl witte wijnzijn
3 el honing of suiker
1 kleine el grove mosterd
75 cl mayonaise ( Belgische of Franse)
100 cl Griekse of Turkse yoghurt
½ tl kerriepoeder
versgemalen zwarte peper
een klein koffiekopje met gewassen rozijnen