Het gereformeerd protestantisme heeft in Nederland een lange traditie. Het heeft ook een stempel gedrukt op onze geschiedenis. Dat is in het buitenland niet altijd het geval. In een serie artikelen gaan we kijken naar wat gereformeerd-zijn in het buitenland betekent.

Predikant Peter Drost is vorig jaar met zijn gezin vanuit de GKv te Delfzijl vertrokken naar Ubelbach in Oostenrijk. Daar gaat hij vanuit de kleine gereformeerde kerk te Rankweil, waar het vorige artikel over ging, werken als kerkplanter. Hij deelt met ons zijn eerste ervaringen en manier van aanpak. We laten hem graag zelf aan het woord.    

De redactie van het Kerkblad voor het Noorden vroeg mij iets te schrijven over ons werk in Oostenrijk. Dat doe ik graag, niet in de laatste plaats, omdat ik zelf jarenlang, zowel in Veendam als in Delfzijl, het kerkblad heb gelezen.

Gezin

Sinds juli 2019 wonen wij in Übelbach, een dorpje in de Graz-Umgebung. Mijn vrouw Francien en ik hebben vijf kinderen gekregen: Nathan (14), Rachel (13), Ezra (10), Hadassa (6) en Jefta (2). De oudste drie kinderen bezoeken het voortgezet onderwijs, dat is in Oostenrijk vanaf tien jaar, en moeten daarvoor het dorp uit. Hadassa gaat in ons eigen dorp naar de Volksschule en heeft het daar na een moeilijke start nu goed naar haar zin. Sinds een maand bezoekt Jefta de Kinderkrippe, dat is een beetje vergelijkbaar met een peuterspeelzaal in Nederland. Hij leert zo spelenderwijs al een beetje Duits.

Taak, aanpak

Ik ben beroepen om een gemeente te stichten. Er was een handjevol mensen betrokken, dat ook in het voortraject een rol heeft gespeeld. In de eerste tijd hebben we geprobeerd zelf onze plek in Oostenrijk te vinden en de mensen die al betrokken waren beter te leren kennen. In oktober werd ik bevestigd en was er een mooie dienst met veel gasten uit Nederland en de verschillende andere kerken van hetzelfde kerkverband: de Evangelisch Reformierte Kirche met de Westminster Bekenntnis, de ERKWB.

Daarna zijn we op zoek gegaan naar een ruimte om zelf kerkdiensten te gaan beleggen. De Heere heeft ons naar een gebouw geleid waar we een kleine zaal kunnen huren voor kerkdiensten, Bijbelstudie en de catechisaties. Sinds december hebben we daar regelmatig samenkomsten. De Bijbelstudie vindt om de week bij ons in Übelbach plaats, zodat Francien er ook aan kan deelnemen.

Het aantal bezoekers van de kerkdiensten lag in de eerste maanden steeds tussen de tien en de twintig, inclusief ons eigen gezin. Dat is niet zo veel, maar elke keer was er wel weer een nieuwe persoon of een gast en dat is wel heel leuk. Het is net of God elke keer weer nieuwe mensen stuurt om ons een beetje te bemoedigen. Zo werden we onlangs gebeld door een jongeman van de Pinkstergemeente, die hoorde dat er een Gereformeerde Kerk gesticht werd en hij had het idee dat de Geest wilde dat hij daarbij ging helpen. Nu komt hij bij onze dienst en helpt voor en na die tijd mee en speelt met de kinderen. Dat is erg bijzonder.

Visie

We hebben eigenlijk niet een heel uitgekristalliseerde visie op kerkplanting. We zijn begonnen met de kerkdiensten. Binnenkort willen we graag een lidmaatschapscursus gaan geven, zodat mensen die nu al in de diensten komen, zich ook als lid aan de gemeente kunnen verbinden. Dat zal dan een kleine basis kunnen zijn om ook aan evangelisatie te gaan doen in de stad. Daarvoor hebben we wel verschillende ideeën, maar daarvan is nog niets concreet. We willen ons ook daarin laten leiden door God. Hij is degene die zijn gemeente bouwt.

Vaak is het zo dat bij gemeentestichting eerst allerlei mensen langskomen die ook al in allerlei andere gemeentes zijn geweest en die soms een lange CV van kerkelijke gemeentes hebben. Deze mensen kunnen het nergens echt vinden en hopen dan dat de nieuwe gemeente wel heeft wat zij zoeken. Het zijn vaak gefrustreerde of kritische mensen met bepaalde stokpaardjes en dat zijn best wel lastige uitdagingen. Dat is ook voor ons wel eens frustrerend. Maar we proberen in liefde en waarheid duidelijk met hen te spreken over waar het in de kerk om gaat.

Ondersteuning

Ik ben predikant geworden binnen de ERKWB in Oostenrijk. Ik ben vanuit Rankweil beroepen en de predikanten van Rankweil en Wenen denken mee en ondersteunen waar mogelijk, maar in principe is Graz al een zelfstandige gemeente binnen het kerkverband. Met de GKv in Nederland is er een zusterkerkrelatie.

Wij worden financieel ondersteund door de Stichting Steun Reformatie Oostenrijk (SSRO) en een heleboel persoonlijke donateurs. Dat loopt financieel ook via de SSRO. We zijn daar erg dankbaar voor. Als je graag van ons werk en ons wel en wee op de hoogte wil blijven kun je op de blog van Francien kijken: www.amazinggracevoorgraz.blogspot.com. Dan kun je meeleven en meebidden.

In de zomer hopen we ook enkele Nederlandstalige kerkdiensten voor vakantiegangers te organiseren. We zouden het erg leuk vinden om dan enkele noorderlingen te kunnen begroeten. Van harte welkom. Hou de site www.ssro.nl in de gaten!

Hartelijke groeten uit Oostenrijk

Peter Drost


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...