We kennen C.S. Lewis, roepnaam Jack, als de schrijver van onder meer de Narnia-boeken, over het verborgen land achter de kleerkast en de Leeuw Aslan. Hij trouwde op latere leeftijd met Joy Davidman. Wie was deze Joy? Patti Callahan ging op zoek en schreef er een roman over. Geen biografie, maar historische fictie. Veel dingen zijn waar gebeurd, maar de gesprekken en de brieven zijn fictief. Er is wel een uitgebreide briefwisseling tussen Jack Lewis en Joy Davidman geweest, maar die brieven zijn helaas verloren gegaan.

Joy woont in Amerika, ze is schrijfster en is getrouwd met Bill, schrijver van thrillers en oorlogsveteraan met PTSS en een drankprobleem. Op een avond belt Bill naar huis met de mededeling dat hij zelfmoord gaat plegen. Joy weet zich geen raad en hoewel ze zichzelf atheïst noemt, valt ze op haar knieën en bidt. ‘In een barst in mijn ziel, die ontstond tijdens die onversneden angst waarmee ik om hulp riep, zag de sluwe Leeuw zijn kans. God kwam binnen door de scheuren in mijn hart…’

Na deze ervaring gaan Joy en Bill, die toch weer thuisgekomen is, op zoek naar God. Ze komen in aanraking met het werk van Lewis en jarenlang corresponderen Jack en Joy met elkaar.

Intussen wordt het huwelijk van Bill en Joy steeds slechter. Ook met de gezondheid van Joy gaat het niet goed. Om aan te sterken maakt ze een reis naar Engeland, waar ze Jack Lewis in levende lijve ontmoet.

Er ontstaat een diepe vriendschap tussen hen en als haar huwelijk nog verder verslechtert, scheidt ze van Bill en komt ze samen met haar beide zoontjes in Engeland wonen.

Als ze de boodschap krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is en binnenkort zal sterven, trouwt Lewis met haar. Als door een wonder krijgen ze nog drie gelukkige jaren samen.

Joy heeft een triest leven geleid, een jeugd met een overheersende vader, voor wie ze nooit goed genoeg was. In haar studententijd werd het verleiden van mannen een obsessie voor haar. Ze trouwde met een ontrouwe, verslaafde man, die haar niet accepteerde zoals ze was.

Toch was ze een briljant schrijfster. Later zouden er gedenktekens en standbeelden voor haar komen en op haar huis zou een bordje komen met de tekst: ‘The former home of writer Joy Davidman, wife of C.S. Lewis.’

Het is goed gekomen met Joy. De roman eindigt met haar woorden: ‘Met het geweldige gebrul van Aslan al in mijn oren besloot ik mijn leven met deze woorden, die ik Jack toefluisterde: Ik heb vrede met God.’

Een waardevol boek, waarin veel wordt gedacht, gezegd, geschreven, veel om over na te denken.

 

Janneke van der Molen, Bierum

 

Patti Callahan, Joy

Uitgeverij KokBoekencentrum: Utrecht 2019, 434 p.,

€ 21,99, ISBN 978 90 239 5731 7


Commentaar

 • Het ‘nieuwe normaal’ 2020-05-15 17:48:17

  We zitten middenin de ‘intelligente lockdown’ wegens de dreiging van besmetting met het...

 • Rust (3) 2020-05-08 17:07:34

  Dit is de derde keer dat ik een Commentaar over rust schrijf. Maar aangezien de vorige al een jaar of...

 • Het virus-effect 2020-05-01 09:46:48

    Sinds ‘Corona’ is er veel veranderd. We blijven thuis, werken thuis of we werken juist heel hard...

 • Veranderen 2020-04-24 16:54:41

  Het leven is anders geworden. Dat vraagt ook om andere gewoontes. Wát moeten we nú doen? Er is...