Arjan van Essen heeft een roman geschreven, geïnspireerd door zijn eigen levensverhaal. Het boek volgt twee lijnen: aan de ene kant wordt het leven van de jonge Parre beschreven: een gevoelige jongen die op zoek is naar contact en heelheid. Die vindt hij meer buiten dan binnen, meer in de natuur dan bij mensen. Het boek loopt over van verwondering over de schepping, van verbeelding van wat er te zien en te vinden is voor wie goed kijkt. Parallel wordt het leven van de oudere ‘ik’ beschreven dat zich in twee werelden afspeelt: aan de ene kant is er het werk, de politiek, de kerk. Aan de andere kant is er het casino, de roulettetafel. Het boek laat de nuance zien van een gebroken leven. Hoe iemand aan de ene kant een betrokken collega kan zijn, een gerespecteerd lid van een gemeenschap – maar aan de andere kant ook een bedrieger en manipulator en hard op weg naar zijn eigen ondergang.
Het boek heeft een heel ingetogen stijl. Er wordt niet gescholden, de erotiek is er in twee of drie schitterend kwetsbare en onschuldige scenes. Er wordt weinig gesproken, meer gedacht. Maar dat is niet vervelend. Slechts hier en daar wordt te impliciet beschreven en blijven er dingen in de lucht hangen. Maar al met al is dit een zeer geslaagde, vlot leesbare roman die genuanceerd over zware problematiek spreekt en niet te snel naar de oplossing en een ‘nieuw leven’ gaat. Over dat laatste gaat het nadrukkelijk niet. Het gaat over de hobbelige weg die kan leiden tot dat nieuwe leven. Misschien dat het boek juist daarom zo de moeite waard is. Van harte aanbevolen.
Wouter Moolhuizen, Hoogeveen
Arjan van Essen, Parre. Hoe een Veluwse boerenzoon in de greep raakt van een verslaving. Uitgeverij Mozaïek: Utrecht 2020, 304 blz., € 20,99, ISBN 9789023959618