De wijnstok is een houtachtige klimplant die in warme streken veel voorkomt. De vrucht van de wijnstok is de druif. In de Bijbel wordt de wijnstok regelmatig genoemd. De wijnstok groeit goed in Israël. De twaalf verspieders komen met juist de vrucht van deze plant bij Mozes. (Num.13,20-23)
In de Bijbel wordt alcoholgebruik niet afgewezen, maar wel wordt er op verschillende plaatsen voor misbruik gewaarschuwd.

Als de Here Jezus zichzelf met een wijnstok vergelijkt gebruikt Hij voor zijn toehoorders een bekend beeld: 'Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer' (Joh. 15,1), en: 'Ik ben de Wijnstok, jullie de ranken' (Joh. 15,5).
Wie zich enigszins verdiept in het verbouwen van wijn en in dit bijbelgedeelte leest wat Jezus nog meer hierover zegt, ziet de symboliek. 'Blijf in Mij’, zegt Jezus. Los van de wijnstok verdort een tak en gaat hij dood. Maar ook: 'Een rank die geen vrucht draagt snijdt hij weg, en iedere rank die wel vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt.'
Er zijn vruchtbare en onvruchtbare ranken. De onvruchtbare ranken worden door de wijnboer met een snoeimes verwijderd om de groei van de vruchtbare ranken te bevorderen.
Zo is het immers ook bij ons. Niet alles wat je doet is nuttig. Niet elke weg is heilzaam. Bepaalde eigenschappen in je karakter zullen moeten worden bestreden (gesnoeid).

Hoe er wordt gesnoeid is bij een wijnstok wel van belang. Daarvoor moet je wijnbouwer zijn.
Het belangrijkste in dit beeld is dan ook dat de Vader de wijnbouwer is. Hij weet wat er moet gebeuren om ons tot volle wasdom te brengen. Daarom mogen we ons leven in alles aan Hem toevertrouwen.

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...