Op woensdag 25 maart liep ik door de supermarkt. We zaten midden in alle nieuwe maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan en in de winkel was er ineens afstand met iedereen en alles. En toen besefte ik wat er in twee weken tijd veranderd was. Twee weken daarvoor was het namelijk biddag. Ik zat die avond in de kerk. De collecte ging anders dan anders, maar dat was het enige verschil met de normale dienst. Maar op die 25e maart drong voor mij de omvang van alle veranderingen ineens door. Er waren geen mensen meer welkom in de kerk. We kwamen nog met vijf of zes samen en op afstand keken mensen via de livestream mee. We hebben allemaal onze eigen herinneringen aan die eerste weken van de coronacrisis. De vragen, de twijfels, de moeite die we nog steeds ervaren. Want aan de ene kant is er in de afgelopen maanden een nieuw gewoon ontstaan. Aan de andere kant blijkt steeds weer dat dat nieuwe gewoon helemaal niet gewoon is. En juist ook voor de kerk zijn er veel vragen waar we (nog steeds) iets mee moeten. Organisatorisch, maar ook geestelijk.

 

Reinier Sonneveld wil ons daarin helpen. In juni van dit jaar verscheen er een boekje van zijn hand over de crisis. Het gaat in op de vragen waar God is en waar wij zijn. Het is op zich al een hele prestatie om in drie maanden tijd de crisis niet alleen een plek te geven en er enigszins analytisch op te reflecteren, maar die reflectie ook nog eens op papier te zetten en er een boekje van te maken. En een zeer bruikbaar boekje wat mij betreft.

 

De opzet is helder. Sonneveld legt in zijn inleiding uit dat hij in het nadenken over onze crisis te rade is gegaan bij de manier waarop Jezus omging met de grootste crisis in zijn leven – de kruisiging. Als we ergens iets zouden kunnen ontdekken van een goede christelijke houding in moeilijke momenten, dan toch wel daar. En daarom wordt in zeven hoofdstukken ingegaan op de zeven kruiswoorden. Bij de behandeling daarvan staat steeds eerst de vraag centraal naar God: waar is Hij in de crisis? En vervolgens wordt dit concreet gemaakt voor de lezer in de vraag: waar ben ik?

 

Samenvattend komt Sonneveld tot de conclusie dat we niet alles weten – dat kan niet ons doel zijn. Maar in de Bijbel komt duidelijk naar voren dat God bij ons is met zijn liefde en dat Hij voor ons uit gaat. Hij werkt aan een nieuwe wereld en wil ons in alles iets van die wereld laten zien en daar deel van laten uitmaken. Als we bereid zijn om hem te volgen en al onze nood bij hem neer te leggen. In deze wereld is het onze roeping om voor anderen iets zichtbaar te maken van die liefde van God in Christus en van het Koninkrijk van God.

 

Zo is het niet het doel van Sonneveld om de crisis te analyseren. Hij wil ook niet uitleggen hoe we erin verzeild zijn geraakt of hoe we eruit kunnen komen. Hij wil juist in de crisis woorden van troost en liefde geven vanuit de liefde van Christus. En dat lijkt me precies wat nodig is.

 

Wouter Moolhuizen, Hoogeveen

 

Reinier Sonneveld, Waar is God in de crisis? En waar ben ik? Buijten & Schipperheijn Motief: Amsterdam 2020, 112 blz., € 12,50, ISBN 9789463690973

 


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...