Aad Kamsteeg heeft een mooi boek geschreven met persoonlijke ervaringen. Vanaf 1967 was hij redacteur buitenland van het Nederlands Dagblad. Kamsteeg werd een invloedrijke stem binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, maar ook daarbuiten. Hij werkte ook voor de EO. In zijn boek komen niet alleen belangrijke internationale ontwikkelingen aan de orde, maar ook ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving en politiek (en vooral de GPV), en op kerkelijk terrein. Kamsteeg is altijd kritisch geweest op de geslotenheid die de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt lange tijd hebben gekend, en was een voorstander van contacten buiten de eigen kring.

Het boek begint met een hoofdstuk over de aanloop naar 1945. Daarna volgen hoofdstukken over de diverse tijdsperioden die de auteur heeft meegemaakt. Ze bieden een mooi tijdsbeeld van de laatste vijftig jaar. Zonder twijfel roept het boek veel herinneringen op bij diegenen die de desbetreffende jaren bewust hebben meegemaakt. Het laat ook zien hoe iemand in zijn opvattingen kan veranderen. In zijn eigen kring was hij (in 1976) een van de eersten met een andere opvatting over 'apartheid'. Hij schreef ook herinneringen op aan zijn jeugd. Zo vertelt hij bijvoorbeeld over zijn periode op de HBS in Den Haag: 'Mijn beste vriend daar was Renger van de Kamp, van wie niemand toen voorspeld zou hebben dat hij later predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken zou worden.' Aad Kamsteeg had in zijn werk een boodschap en die mocht gehoord worden. Ook nu nog. Hij wordt daarbij gedreven door de liefde voor God. Zijn verlangen is dat het geloof in woord en daad naar het hier en nu wordt vertaald. Onder christenen zal het meer moeten gaan over onderlinge verbondenheid, dan over verschillen. Kamsteeg heeft zich daarvoor ingezet, en was een van de eerste Nederlanders die Tim Keller in New York bezocht en interviewde. Hij werd niet alleen geïnspireerd door theologen in de VS, maar ook door (vervolgde) gelovigen in onder andere China. In het ND schreef hij dat geloven een kwestie is van het hart: een persoonlijke omgang met Christus. Bevinding, zo zouden wij zeggen. Al met al een sympathiek boek van een bevlogen mens met oprechte liefde voor Christus, die daadwerkelijk – in alle bescheidenheid – veel te vertellen heeft.

 

D.J. Steensma, Feanwâlden

 

Aad Kamsteeg, Ooggetuigen. 50 jaar journalist in een veranderde kerk en wereld, Buijten & Schipperheijn Motief: Amsterdam, 2020, 320 blz., € 27,90, ISBN 978 94 6369 096 6.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...