We verontschuldigen ons als we rust nemen, we zijn druk, druk, druk! en zijn daar trots op. Rust? Daar is geen tijd voor. Daarom is dit boek geschreven, om mensen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid. In de woorden van de schrijver: het kost slechts één dag in de week om een leven te redden.

Rust is niet erbij neervallen van vermoeidheid en dan even niets doen tot je weer verder kunt. Dan ben je te laat! Nee, alles begint met rust. Op de zevende dag schiep God de rust. Toen Adam en Eva geschapen werden, was de wereld al klaar. Het eerste wat ze gingen doen was rusten en genieten van alles wat God gemaakt had.

 

De auteur heeft zich ook verdiept in de Sabbat en hoe orthodoxe Joden met de Sabbat omgaan, hoe ze die vieren. Hij wijdt hier een aantal hoofdstukken aan. Een paar gedachten daarin die me troffen:

- De rabbijnen dachten na over het licht aan doen: knopje indrukken, klaar! Waarom zou dat niet mogen? Het antwoord van de rabbijn: ‘Naast dat ene knopje zijn er nog 99 andere knopjes om op te drukken. Knoppen die verslavend werken’.

- Op vrijdagavond om precies zes uur begint de Sabbat, soms moet je je haasten om op tijd te kunnen beginnen met rusten.

De auteur doet het zelf ook en raadt het iedereen aan: begin met de rustdag op de avond ervoor, zodat je echt een wisseling van werk naar rust krijgt.

 

‘Leven vanuit rust’ is geen boek dat je in één adem uitleest. Daarvoor staan er teveel gedachten, overpeinzingen en goede raad in. Het is een boek waarin je een stukje leest en dat laat bezinken. Zelfs van het lezen krijg je al een gevoel van rust…

 

Janneke van der Molen, Bierum

 

Tomas Sjödin, Leven vanuit rust, Jongbloed Uitgeverij: Heerenveen 2019, 192 blz., € 17,99, ISBN 978 90 33825 17 0


Commentaar

 • Week tegen de eenzaamheid 2020-10-23 17:01:52

  Je hebt al een tijdje wat vage klachten. Je been sleept wat, je vergeet steeds vaker waar je iets...

 • Kerk en overheid 2020-10-16 15:02:34

  Toen socioloog Leonard van ‘t Hul een jaar of vier geleden met zijn proefschrift aanving, kon hij...

 • Het nieuwe normaal 2020-10-09 12:13:57

  Zijn de sociaal - economische, ecologische en medische crises waarin wij ons bevinden, kansen om...

 • Achteruit 2020-10-02 17:28:34

  In opdracht van de generale synode heeft een commissie zich bezonnen op de impasse waarin de...