Wie enig zicht heeft op de kerkgeschiedenis, kan het kerkelijk leven van vandaag de dag beter begrijpen, en kan misschien ook wel wat meer inzicht krijgen in zijn eigen leven. Kerkgeschiedenis laat zien waar we vandaan komen en wat bepalend is geweest voor de (godsdienstige) vorming van onze tijd.

Jan van de Kamp en Almatine Leene hebben een aansprekend beknopt overzicht gegeven van twintig eeuwen kerkgeschiedenis. Het boek telt elf hoofdstukken, waarin steeds een bepaalde periode uit de geschiedenis wordt besproken. Daarbij worden ook lijnen naar de Nederlandse kerkgeschiedenis getrokken. Regelmatig wordt de focus gericht op een opvallende gebeurtenis uit de desbetreffende periode. Elk hoofdstuk begint met een verhaal uit onze eigen tijd. Het boek heeft een frisse aanpak, en laat zich gemakkelijk lezen. Dat het boek eigentijds is, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er QR-codes in zijn opgenomen. Deze codes geven toegang tot verdere informatie. Elk hoofdstuk bevat een aantal bijbelteksten die het besproken onderwerp raken. Verder zijn er vragen opgenomen, die zich lenen voor bespreking in klas of kring. Wie verder wil lezen, krijgt daarvoor tips aangereikt. Kortom, een mooi boek voor wie (voor het eerst, of misschien opnieuw) meer wil weten over de weg die God met zijn kerk is gegaan. Het is het derde deel in de serie 'Weten wat je gelooft'. Andere delen zijn: Dogmatiek voor iedereen, en De Bijbel voor iedereen.

Jan van de Kamp is universitair hoofddocent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarie, gevestigd aan de VU, en Almatine Leene is predikant van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Hattem, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) en docent dogmatiek en kerkgeschiedenis aan de VIAA Hogeschool in Zwolle.

 

D.J. Steensma, Feanwâlden

 

N.a.v. Jan van de Kamp & Almatine Leene,  Kerkgeschiedenis voor iedereen. Weten waar je vandaan komt, KokBoekencentrum: Utrecht, 2020, 192 p., €22,99, ISBN 978 90 435 3528 1


Commentaar

 • En hoe zit dat met het lijden? 2021-06-18 17:02:53

  Ik moet er nogal eens aan denken. Het speelt alweer aardig wat jaren terug, in de jaren dat Europa nog...

 • Vliegen 2021-06-04 17:37:06

  Heerlijk! Aan alles is te merken dat de zomer er aan komt. Alhoewel, de temperatuur is dit...

 • Wat is waar? 2021-05-21 17:29:58

  De laatste tijd is er nogal wat te doen over wat wáár is en wat niet. We worden geconfronteerd met wat...

 • Afstand 2021-05-06 13:49:57

  Een crisis werkt als een spotlight. Het laat zien wat er vooraf al was en vergroot dat uit. En hoe...