Even voorstellen: Bram Dekker
Een nieuwe fase voor ons blad. Vanaf dit nummer drukt Dekker Creatieve Media & Druk uit Leeuwarden dit blad. Hoog tijd om eens op bezoek te gaan in Leeuwarden. Wie is de eigenaar van dit bedrijf en wat beweegt hem? Hoe staat hij in het leven? En waarom wil hij nu juist ons blad gaan drukken? Op een mooie doordeweekse dag rijd ik naar Leeuwarden. Daar staat aan de ingangsweg in het noorden van de stad een groot gebouw. Als je erlangs loopt zie je door de ramen op de begane grond verschillende drukpersen. Na binnenkomst mag ik een mooie glazen trap op om in een grote ruimte uit te komen. Er staan verschillende bureaus speels in de ruimte opgesteld. Aan een van deze bureaus zit Bram Dekker, de directeur. We gaan even rustig in een apart kamertje zitten en ik krijg thee voorgezet. Het is tijd voor een gesprek.
Wie bent u?
Bram Dekker, 52 jaar oud. Getrouwd. Drie zonen van 21, 20 en 16 jaar oud. De oudste twee zijn het huis uit. Eén zoon werkt in het bedrijf, eentje studeert aan de TU in Twente en de jongste zit op het Gomarus College. We zijn net in een kleiner huis gaan wonen, nadat we ons grote huis kwijt konden aan een gezin dat pleegkinderen opvangt. Voor hen komt zo’n groot huis mooi van pas. Wij gaan een nieuwe fase in, nu de kinderen groter worden en steeds meer hun eigen leven krijgen. Je wordt langzaamaan wat ouder en dan is het goed om grootse dingen wat meer los te laten. Dat voelt natuurlijk.
Wat is het meest bijzondere wat u in uw leven heeft meegemaakt?
De geboorte van de kinderen. Of is dat een beetje te cliché? Ik vind het ook bijzonder dat ik mijn vrouw mocht leren kennen en dat we samen zo’n goed team vormen. Eigenlijk is het leven een hele reeks van gebeurtenissen en daar zitten heel veel bijzondere gebeurtenissen tussen. Veel dingen vallen nu op hun plek. Ik zie daar de hand van de Grote Baas in. Hij bestuurt ons leven en dan zie je achteraf soms waarom dingen zijn gelopen zoals ze zijn gelopen. Op heel veel vlakken. Dat geldt voor privé, maar ook voor zakelijke gebeurtenissen.
Wat is uw belangrijkste levensmotto en waarom?
Dat is een Bijbeltekst. ‘Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.’ Dit trek ik door in mijn hele leven. Juist ook naar mijn medewerkers. Dan ga ik zitten nadenken. Wat als ik die persoon was, wat zou ik dan graag willen? Zo groet ik heel bewust altijd de gemeentewerkers die het terrein rondom de zaak schoonhouden. Want ze houden het hier goed schoon en netjes. Kijk maar eens goed om je heen, er ligt geen rotzooi. Daar ben ik blij mee. En dan laat ik dat ook merken. Een ander voorbeeld is dat ik binnen mijn bedrijf ruimte wil maken voor werknemers die anders niet aan werk kunnen komen. Het is een grote uitdaging om deze mensen te laten zien wat ze zelf waard zijn. Om de waardering die ik voor ze voel over te brengen. Deze mensen zijn al zo vaak afgewimpeld dat ze cynisch zijn geworden. Een uitdaging om deze mensen vreugde en voldoening in het werk mee te geven. Ik ben blij dat ik deze mogelijkheid heb. Tegelijk is dit ook een uitdaging voor me.
Welk blad leest u zelf graag?
Het Friesch Dagblad. Mijn vrouw leest hem graag digitaal, ik ben fan van de papieren versie.
Van welke kerk bent u lid? En welke taken in de gemeente doet u graag?
De PKN, hier in Leeuwarden, De Fontein. Ik zit daar in de taakgroep Eredienst. Ik ben praktisch betrokken, maar ook op strategisch vlak. Vragen die er spelen zijn: Hoe beleven mensen de eredienst? Welke muziek gaan we de komende periode luisteren? Mijn rol is om mee te denken en input te leveren. Daarnaast fungeer ik als ogen en oren van de werkgroep. Dat is een taak van alle leden. Wat leeft en speelt er in de gemeente? En dat neem ik dan weer mee in de taakgroep.
Wat wel mooi is om te vertellen is dat ik daarnaast op persoonlijk initiatief betrokken ben bij ‘Geloven058’. Bij dit initiatief zijn verschillende kerken betrokken en hebben zo een stem in de stad Leeuwarden. We moeten kijken naar wat ons als kerken verbindt en niet naar wat ons scheidt. Het is belangrijk dat God niet wordt losgelaten. Ik ben erg dankbaar dat ik hierbij betrokken mag zijn.
U gaat vanaf nu ons kerkblad drukken, wat was uw motivatie om het drukken van het blad over te nemen?
Het is voor mij waardevol om dienstbaar te zijn aan dit soort initiatieven. Dit is content die ik het liefst over mijn drukpersen laat rollen. Het is prachtig dat wij als Dekker Creatieve Media & Druk een rol kunnen hebben in het beschikbaar houden van dit blad voor de lezers.
Hoe bent u aan uw drukkerij gekomen?
Van oudsher is dit een familiebedrijf. Mijn opa had ook een drukkerij. Hij drukte eerst zelfstandig de Friesche Kerkbode. Na een tijdje was het logischer dat deze in combinatie met Jongbloed werd gedrukt. De drukkerij van opa is een poosje gefuseerd geweest met Jongbloed, van 1932-1940 werkten deze twee bedrijven samen. In 1940 ging opa weer zelfstandig verder. In 1946 kwam oom Bram in de zaak en in 1948 kwam mijn vader erbij. Zelf ben ik in 1989 in de zaak gekomen. Het drukkersvak past bij mij. Het is technisch, creatief en commercieel. Al deze drie kwaliteiten kwamen hoog uit verschillende beroepstesten die ik heb gedaan toen ik jong was. Ik voel me hier als een vis in het water.
Nu mijn zaak succesvol is en gezegend wordt heb ik ook de ruimte om kerkelijk drukwerk te ondersteunen. Zo ook het Kerkblad voor het Noorden nu, maar ik mag ook de Friesche Kerkbode drukken. Daarmee is de cirkel weer rond. Het blad dat mijn opa begon te drukken, rolt nu weer van onze persen.
Wat hoopt u voor ons kerkblad te betekenen?
Ik hoop dat er een geruisloze voortgang komt voor de redactie en de lezer. Dat alle goede dingen behouden blijven. Ik wil graag de technische partner zijn. Voor wat betreft de inhoud blijft de redactie aan zet en daarmee hoef ik me niet te bemoeien. Ook kan ik ondersteunen in eventuele technische vooruitgang. Dan denk ik aan internet en online lezen, met alle mogelijkheden die passen in deze moderne tijd. Deze technieken hebben wij in huis en kunnen wij, na verloop van tijd, ook voor het kerkblad gaan inzetten.
Wat zou u nog tegen de redactie van het kerkblad willen zeggen?
We staan samen sterk en we hebben elkaar nodig om een blad te blijven maken dat er toe doet.
Wat zou u nog tegen de lezers van het kerkblad willen zeggen?
Wat fijn dat u lezer van dit blad bent! Ik hoop van harte dat dit tot opbouw van uw geloofsleven is.
Gerande Sikkema-Aalvanger