Vertrouwen vinden

 

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrok zich in het zuidwesten van ons land een grote ramp. Dijken braken door en grote delen van Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant liepen onder. Het gevolg: heel veel materiële schade en erger nog, meer dan achttienhonderd doden en heel veel gewonden. Een ramp, die ook nu nog impact heeft op de bewoners van het gebied.

 

In de dagen erna kwam de hulp goed op gang, vanuit de overheid, maar daarnaast ook hartverwarmend vanuit de bevolking. Ook de kerken zagen hierin een opdracht tot naastenliefde en concrete hulpverlening. Zo ontstond in onze kerken vanuit het diaconaat het initiatief om jaarlijks op de eerste zondag van februari extra aandacht te geven aan de concrete nood in de wereld in Woord en gebed en daarnaast een diaconale collecte voor dit doel te houden. In veel kerken werd toen de collecte voor de gemeente van Jeruzalem als voorbeeld aangehaald. Zoals Paulus oog had voor de nood van de ander, mogen ook wij ons hart openen voor de naaste in nood.

De diakenen in uw gemeente kunnen u alles vertellen over de projecten die door het jaar heen gesteund worden met het geld van deze collecte. Daarnaast mag het gebed voor hulpbehoevenden en zeker ook voor de helpers op deze dag natuurlijk niet ontbreken in de dienst.

 

Nadrukkelijk verzoek

Dit jaar wordt er van u wat extra’s verwacht. Immers de kerkdiensten en dus de collectes gaan anders dan in voorgaande jaren. Daarom een nadrukkelijk verzoek: Maak een extra gift over aan uw diaconie met vermelding van ‘Hulpverleningszondag 2021’. De diakenen zorgen ervoor dat het geld via het landelijk diaconaal bureau op de goede plek terecht komt.

 

Vertrouwen vinden

Het thema van de collecte is dit jaar ‘Vertrouwen vinden’. Vertrouwen in de toekomst. Veel mensen en bedrijven hebben een forse deuk opgelopen tijdens de coronacrisis. Of je nu een arme koffieboer in Nicaragua bent of een eenzame Amsterdammer die alles kwijt is, de nood is bij zovelen zichtbaar. Wat is het dan mooi dat we daar als kerken met elkaar een klein stukje verlichting in mogen brengen.

Verlichting, ook in figuurlijke zin, want onze hulp heeft een groot Licht als afzender: Jezus Christus, die gezegd heeft: ‘Wat je aan je naaste doet doe je ook aan Mij.’  

Hulp met een bemoedigend Woord. Doet u mee?

 

 

Art van der Molen, Bierum

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...