Een tweede boek van Marion Lutke in misschien wel een serie. Als ervaringsdeskundige en coach schrijft zij boeken over problemen uit de praktijk. Het eerste boek Durf te gaan ging over hooggevoeligheid en is eerder hier besproken.
'Loskomen' is het eerste christelijke boek dat over narcisme geschreven is. Je kan heel goed merken dat de schrijfster er studie van gemaakt. Ze weet waarover ze het heeft.


In de Visie van december 2020 lees ik: ‘Zeven jaar lang had voormalig EO-presentator Marion Lutke een relatie met een narcist. Van haar geloof in God moest hij niets hebben. “Ík ben jouw heer en meester,” zei hij.’
Je zou zeggen dat dit duidelijk is en herkenbaar fout. Toch beschrijft Lutke in haar boek hoe verraderlijk deze vorm van voornamelijk geestelijke mishandeling is. Vooral mensen die dienend en zorgend zijn kunnen gemakkelijk slachtoffer worden van narcisme.
Elke vorm van misbruik is een vorm van verraad aan het slachtoffer, dat moge duidelijk zijn. Het verraderlijke van het misbruik door een narcist is echter het onzichtbare ervan, met name voor het slachtoffer. Zomaar een zinnetje uit hetzelfde interview uit de Visie: ‘
Ontregelen. “Dat laatste is precies waar een narcist op uit is” legt Marion uit. “Hij of zij manipuleert je zo, dat het nooit aan hem ligt, maar altijd aan jou… Zodat je uiteindelijk gaat twijfelen aan jezelf en jezelf volledig kwijtraakt.” 

Dit boekje is duidelijk genoeg en goed geschreven. Het legt uit wat narcisme is en wat de gevolgen kunnen zijn.

Nel Noppe, Leeuwarden

 


N.a.v. Marion Lutke, Loskomen. Uit de greep van narcisme, Sestra: Heerenveen 2020, 142 blz., €14,95, ISBN 978 94 92831 60 6.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...