Gert-Jan Roest, die lange tijd werkzaam geweest is als voorganger van Via Nova in Amsterdam, reikt in de beide boekjes die hij op tafel legt waardevol materiaal aan als het gaat om de kennismaking met het christelijk geloof. De boekjes vormen de weerslag van heel wat gesprekken en cursusavonden die binnen de context van Via Nova werden gehouden, waarbij Gert-Jan als een soort motor fungeerde. Hij weet in te gaan op, en verbinding te leggen met vragen die leven bij mensen die bezig zijn met en kennis willen maken met het christelijk geloof. Uit het materiaal blijkt dat Roest de vragen die er zijn niet uit de weg gaat maar er serieus mee omgaat. Wat hem voor ogen staat – zo geeft hij het aan in het voorwoord van Hoopvol leven – is een introductie te geven in het Bijbelse verhaal en de christelijke spiritualiteit. Wat bezielt christenen, en waar gronden zij het hoopvolle leven waarnaar zij zoeken op?

In de beide boekjes komt steeds weer duidelijk naar voren dat Jezus die hoopvolle weg wijst en dat dat hoopvolle leven ook te ervaren is. Door die weg daadwerkelijk te gaan. Daarbij strijkt Roest in het materiaal dat hij aanbiedt niet alle plooien glad, en dat is te waarderen. Juist in de tijd van vandaag is het noodzakelijk eerlijk de dingen onder ogen te zien, ook als daar twijfel bij om de hoek komt kijken. Het advies is dan die twijfel niet uit de weg te gaan, maar je erdoor uit te laten dagen, door te stoten naar de vraag die daaronder ligt. En om ervoor te kiezen (en dat ook te durven) om te midden van de twijfel toch te geloven, en daarover in gesprek te gaan met anderen. Juist het gesprek kan immers helpen verder te komen, en om daarbij de weg die Jezus wijst echt te overwegen.

Uit alles wat Roest schrijft – en zo heb ik hem ook leren kennen – blijkt zijn missionaire betrokkenheid op wat God gedaan heeft en aan het doen is in en door Jezus Christus. Dat legt meteen de diepste motivering van Roest bloot om deze boekjes uit te geven: hij zou graag zien dat mensen de weg van Jezus echt overwegen en dat ze ervaren hoe goed het is op die weg te gaan.

 

Jan van ’t Spijker, Hoogeveen

 

Gert-Jan Roest, Hoopvol leven. Ontdek de weg die Jezus wijst. Uitgeverij Buijten en Schipperheijn: Amsterdam 2019, 144 blz., € 16,95, ISBN 978 94 6369 0485

Gert-Jan Roest, Open leven. Ervaar de weg die Jezus wijst. Uitgeverij Buijten en Schipperheijn: Amsterdam 2019, 160 blz., € 16,95, ISBN 978 94 6369 0522


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...