Leefregels voor christenen.

 

Wat heeft geloven in God te maken met mijn dagelijkse leven? Een vraag die vaak terugkomt – in de kerk, op catechisatie. In dit boekje laat Paus Franciscus daar iets van zien. De huidige paus staat bekend om zijn ‘soft power’ zoals Paul van Geest het noemt in de inleiding die hij voor dit boekje schreef. Soft power, dat wil zeggen dat hij niet van bovenaf verandering afdwingt. Hij gaat juist van onderaf aan het werk en probeert pragmatisch te doen wat volgens hem de kerntaak is: ‘een mensengemeenschap bouwen, waar sworn enemies met elkaar in dialoog treden, waar vluchtelingen en migranten als in een veldhospitaal worden verzorgd en waarin gemarginaliseerde mensen bij uitstek de eregasten zijn’ (pag. 16).

Deze soft power wordt door Paus Franciscus ingezet ten dienste van de zwakken in deze wereld terwijl hij het de rijken en de mensen die bevoorrecht zijn ongemakkelijk maakt. Dat lijkt me een weg die het gaan waard is. Omdat dat is wat Jezus deed. De Paus die hem daarin navolgt, dat zou logisch moeten zijn. Het is in elk geval heerlijk om de toespraken van de Paus die in dit boekje gebundeld zijn tot je te nemen. En om je erdoor te laten inspireren. Zo wordt geloven relevant in deze wereld en zo leren wat geloven in God met ons dagelijks leven te maken heeft. Het voorbeeld van Paus Franciscus is het navolgen waard!

 

Wouter Moolhuizen, Hoogeveen

 

Paus Franciscus, Een vreugdevolle opdracht. Leefregels voor christenen. KokBoekencentrum: Utrecht 2021, 128 blz., € 17,99, ISBN 9789043534123

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...