Reinier Sonneveld heeft de kerken – opnieuw – geconfronteerd met vragen waar al eeuwen over na wordt gedacht. Hoe moet je precies het lijden en sterven van Christus verstaan en wat betekent het nou? Wat heeft zijn lijden en sterven tot stand gebracht, en in welk licht moet je dat zien? Sonneveld schreef dit boek omdat hij een diep verlangen herkende bij zichzelf om het echte verhaal van Jezus te ontdekken en te vertellen. Dat begint met die weergaloze weergave van Markus 1:15 waar Jezus zegt dat het Koninkrijk van God nabij is gekomen omdat de tijd vervuld is. Daarom is er de oproep tot geloof en bekering. Maar waar gaat het dan allemaal om? Wat is nou de diepste inhoud en – dus – waarheid van het evangelie? Sonneveld belicht het helemaal vanuit dat begin en tekent het als de komst en doorbraak van het Koninkrijk. Dat zal werkelijkheid worden. De huidige wereldleider zal onttroond worden, en de werkelijk Vorst (met een hoofdletter) zal de troon bestijgen.

Dat werkt Sonneveld allemaal uit op een manier die zonder meer aansprekend te noemen is. Hij belicht een aspect waarvan, in alle eerlijkheid, gezegd mag worden dat het wel eens wat onderbelicht is gebleven: dat Christus Overwinnaar is, en wat dat betekent voor het leven vandaag. Hij is de Machtige, en dat mag ook echt geloofd worden, en in dat geloof mag ook ect geleefd worden.

Dat alles heeft ertoe geleid dat zijn boek ontvangen werd met een groot enthousiasme. Velen hebben wat hij schreef als het ware ingedronken. Aan de andere kant echter riep het boek van verschillende kanten ook vragen op. Tijdens een speciaal belegde studiedag in Kampen werd er stevig over doorgesproken, want Sonneveld stelt zelf stevige vragen bij centrale gedachten rond het evangelie. Hoe zit het nu precies met de verzoening en hoe moet je in dat kader spreken over de voldoening? De weerslag van die studiedag is te vinden in het tweede boek dat hier genoemd wordt, waarvan dr. William den Boer de redactie voor zijn rekening nam. Verschillende sprekers gingen met Sonneveld in gesprek en gaven ook hun eigen zienswijze weer. Dat heeft, al met al, een heel palet materiaal opgeleverd dat allemaal cirkelt om de kern van het evangelie. En dat de vragen niet uit de weg gaat. Want de vraag is en blijft hoe Jezus’ kruisdood de verlossing tot stand heeft gebracht. Kunnen we dan om de voldoening heen?

Ik zeg maar eerlijk: dit is materiaal dat om doordenken vraagt. Het zijn dingen waarbij je soms verschillende keren moet kijken voor je helemaal door hebt waar het nou precies om gaat en wat de consequenties allemaal zijn. Maar voor wie een stuk echte studie niet schuwt ligt hier heel wat op tafel, waarbij de combinatie van beide uitgaven borg staat voor heel wat uurtjes denkwerk. Eén ding staat bij dat alles vast: wat je ook vindt van alles wat naar voren gebracht wordt, het is allemaal aan het papier toevertrouwd vanuit een diep verlangen het evangelie van Jezus Christus – als ik het zo mag zeggen – aan te prijzen. Want we kunnen niet genoeg benadrukken dat in Christus het Koninkrijk werkelijk nabijgekomen is. En het zal komen. Want Jezus komt terug. Hij is immers de Levende, die de dood heeft overwonnen. Daarom geldt de oproep die Jezus vanaf het begin neerzette: geloof het goede nieuws en bekeer je!

 

Jan van ’t Spijker, Hoogeveen

 

Reinier Sonneveld, Het vergeten evangelie. Het geheim van Jezus verandert alles, Buijten & Schipperheijn Motief: Amsterdam 2018, 288 blz., € 19,90, ISBN 978 94 6369 0034

 

William den Boer (red.), Hoe kan Jezus’ kruisdood ons verlossen? Christus Victor en verzoening door voldoening in verleden en heden, Buijten en Schipperheijn Motief: Amsterdam 2020, 208 blz., € 22,95, ISBN 978 94 6369 0669


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...