Woensdag 11 maart 2020
De laatste normale kerkdienst op de Biddag voor gewas en arbeid.

Donderdag 12 maart 2020

In Nederland gelden maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Iedereen in Nederland blijft thuis bij klachten, neusverkoudheid en/of hoesten en/of keelpijn en daarbij eventueel koorts, en mijdt sociale contacten in afwachting van de ontwikkeling van het ziektebeeld. Bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden in heel Nederland afgelast. Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen.
Zeker anderhalve meter afstand tot elkaar nemen, dat adviseert het kabinet. Social distancing of in goed Nederlands: sociaal afstand houden. Ervoor zorgen dat mensen zo min mogelijk met elkaar in aanraking komen en zo het virus kunnen verspreiden.

Vrijdag 13 maart 2020
Hoe doen we het met de kerkdiensten? Immers: gewoon samenkomen gaat niet meer!

Tot zover het proces wat zich in iedere kerkenraad moet hebben afgespeeld. Vanaf dat moment en met die vraag gaan de wegen uiteen. Overal zijn oplossingen bedacht en roeide men met de riemen die men had. Wat normaal was en vanzelfsprekend leek is voorbij.

We zijn inmiddels ruim een jaar verder en ik reis af naar Dokkum, waar ik in de pastorie spreek met Ton van der Wekken, predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk ‘De Oase’ in Dokkum.

Dominee Ton vertelt
Hij weet het nog precies. Hij heeft geen moment getwijfeld omdat hij wist: ‘De diensten moeten worden gestreamd en ik wil filmpjes maken!’ Samen met Bert-Johan die de opnamen maakt is hij daar meteen mee begonnen, om zo met name de kinderen te bereiken en te betrekken bij de kerk.
Hoe komt hij aan inspiratie? Gebruikt hij een boekje of bedenkt hij zelf de voorbeelden? Domunee Ton vertelt: ‘Het leven van elke dag biedt allerlei aanknopingspunten en voorbeelden, waarmee de liefde van God kan worden gepreekt.’
Want deze aansprekende filmpjes zijn mooie minipreekjes.

Aansprekend preken
Hoeveel kinderen telt de gemeente Dokkum? Een mooie poster met alle kinderkopjes zou daarvan een indruk moeten geven. Dertig? Veertig? Misschien zelfs meer dan vijftig?
De filmpjes die dominee Ton laat uitzenden worden veel vaker dan vijftig keer bekeken, soms meer dan tweeduizend keer. Zelfs vanuit het buitenland bereiken hem berichten via bijvoorbeeld zijn dochter: ‘Ik heb je vader weer gezien!’
Het blijkt dat de filmpjes erg worden gewaardeerd en door zowel jonge als oudere mensen worden bekeken. En wat we niet moeten vergeten: door zo’n filmpje te delen via de sociale media worden heel veel mensen bereikt met het evangelie in een notendop. Je weet nooit wie het gaat bekijken en welke uitwerking dat heeft…
Op een mooie winterse Valentijnsdag werd de vijftigste ‘Dominee Ton vertelt’ opgenomen. Alle filmpjes zijn te vinden op het Youtube-kanaal. Het is echt een aanrader om ze te bekijken. Steeds vind ik weer nieuwe en er komt er elke week eentje bij. Leerzaam en leuk.

Muziek voor iedereen
Een ander idee dat dominee Ton heeft uitgewerkt is het wekelijkse muziekprogramma, dat op woensdag van 19.00 tot 20.00 uur vanuit de kerk wordt uitgezonden. Er kunnen liederen worden aangevraagd, ter bemoediging van anderen. Daarnaast nodigt dominee Ton elke week een bijzondere gast uit, met wie hij op afstand een gesprek voert. Enkele personen, waarvan ik de namen voorbij zag komen: Remco Hakkert, Gert-Jan Segers, Harry van der Molen, Andries Knevel. Via bekenden benadert dominee Ton allerlei mensen, die iets te vertellen hebben. In elke uitzending wordt uit het bijbelboek Psalmen gelezen, waarbij is begonnen bij Psalm 1. Inmiddels is dit programma al meer dan een jaar een vast gegeven in de gemeente Dokkum en werd Psalm 56 al gelezen.

Terug naar normaal?
Gelukkig mogen we weer een beetje meer en kunnen we soms weer naar de kerk. Maar worden de dingen ooit weer normaal? De coronapandemie heeft de hele wereld stevig in de greep. Iedereen bedenkt daarvoor eigen oplossingen en kiest een passende aanpak.
Gaan we weer terug naar vroeger en verdwijnen deze mooie initiatieven? Dominee Ton: ‘Ja, het zou mooi zijn als we weer met z’n allen naar de kerk zouden kunnen. Samen zingen tot Gods eer en elkaar ontmoeten rondom een kopje koffie. Tegelijkertijd is te hopen dat de nieuwe initiatieven geïntegreerd worden in het bestaande. Jarenlang zijn we in gesprek geweest over de vraag hoe we missionaire gemeente kunnen zijn. Het afgelopen jaar heeft ondanks veel verdriet en pijn toch mooie initiatieven opgeleverd. Ons gebed is dat de Here deze wil blijven gebruiken en tot zegen wil laten zijn.’

Nel Noppe, Leeuwarden
 


Commentaar

 • Israël 2021-09-24 17:39:46

  Op zondag 03 oktober besteden we als kerken (extra) aandacht aan de band tussen Israël en de kerk. De...

 • Repeterende breuken 2021-09-10 17:09:49

  Toen in Afghanistan opnieuw een zelfmoordaanslag van de IS was verzuchtten we: Houdt het nu nooit...

 • Druk 2021-08-27 17:03:58

  Simone Biles. Tom Dumoulin. Kiki Bertens. Naomi Osaka. Vier sporters die tot de top van hun sport...

 • Poëtisch Noorden 2021-08-13 19:24:19

  We hebben ons voor een week in een hutje verschanst. Geen water, geen WC. Vakantie is echt een...