‘Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn’. Dit is een uitspraak van het Centrum Veilige Sport Nederland (NOC*NSF). Een actueel thema in de sportwereld.

De duikende volleybalster van Henriët Koornberg-Spronk is het derde, zelfstandig te lezen deel in de sportieve kinderboekenreeks ‘FRNZ4EVER’. Het gaat over Carlijn, die al sinds haar achtste op volleybal zit en kan smashen als de beste. Eerder verschenen De voetballende ballerina en De klimmende wielrenner.


Centraal staat een vriendengroepje, dat bestaat uit Marit, Carlijn, Esmée en Fabio. Zij appen heel wat af in hun appgroep Frnz4ever.
Het eerste deel gaat over Marit en het tweede draait om Fabio. Het is wel leuker om de boeken in de juiste volgorde te lezen. Er volgt ongetwijfeld nog een vierde deel waarin het meisje Esmée de hoofdrol speelt.
Dit derde boek is geschreven vanuit het gezichtspunt van de twaalfjarige Carlijn. Zij is de oudste in een harmonieus gezin met vijf kinderen, heeft een leuke vriendengroep en je zou kunnen denken dat ze alles mee heeft. Toch raakt ze verstrikt in de vervelende en grensoverschrijdende aandacht van haar volleybaltrainer, waardoor ze in een isolement komt. Er wordt goed beschreven hoe verwarrend dergelijke ervaringen zijn en hoe het komt dat een kind daarover zwijgt. Ook wordt duidelijk gemaakt dat gedragsveranderingen signalen zijn, waardoor je alert kunt zijn. Is er iets met het kind aan de hand?
Het boek wordt afgesloten met informatie over instanties waar je terecht kan met vragen. ‘Fier’ en ‘De stilte verbroken’ zijn bereikbaar via chatplatforms. Zowel voor degene die zich zorgen maakt over iemand, als voor die persoon zelf.

Nel Noppe, Leeuwarden

Henriët Koornberg-Spronk, Carlijn. De duikende volleybalster, KokBoekencentrum, Utrecht 2021, 208 blz, €15,99, ISBN  978 90 266 2453 7,  E-book 978 90 266 2454 4.


Commentaar

 • Dienen in de kerk 2021-10-22 14:50:11

  Onlangs vergaderde de classis Leeuwarden. De verslagen vanuit de classiskerken geven altijd...

 • Kerk in de wereld 2021-10-08 17:46:24

  Soms lees je iets waarvan je denkt: ‘ja, daar gaat het toch eigenlijk om.’ Onlangs las ik de...

 • Israël 2021-09-24 17:39:46

  Op zondag 03 oktober besteden we als kerken (extra) aandacht aan de band tussen Israël en de kerk. De...

 • Repeterende breuken 2021-09-10 17:09:49

  Toen in Afghanistan opnieuw een zelfmoordaanslag van de IS was verzuchtten we: Houdt het nu nooit...