Er wordt elke dag heel wat in Bijbelse dagboeken gelezen. De een doet jarenlang met hetzelfde dagboek – een ander koopt elk jaar iets nieuws. Nu we aan het eind van 2021 komen, kan het zijn dat u op zoek bent naar iets nieuws voor volgend jaar. Maar hoe vind je iets dat geschikt is in die grote hoeveelheid (nieuwe) dagboeken? In dit artikel komen vier nieuwe dagboeken voorbij met een korte beschrijving en aanbeveling. Dit jaar allemaal dagboeken die jaarlijks uitkomen. Hopelijk heeft u daar wat aan en helpt het bij de keuze.

 

Goede Moed

Zoals elk jaar ook dit keer weer een Goede moed. Wat moet je daar nog over schrijven. Zoals elk jaar: twaalf predikanten uit de breedte van de kerken die allemaal een maand lang de korte overdenkingen verzorgen (van maximaal 200 woorden per dag). En die overdenkingen gaan de hele Bijbel door. Bekende gedeelten (Handelingen, Elisa, Johannes), maar ook onbekende gedeelten (Filemon en Judas, Zacharia en Jeremia). Een stukje voor elke dag dus met een omvang die in alle gezinnen rond de maaltijd wel past: het is kort maar krachtig. Mooi om te lezen – voor oud, maar zeker ook voor jong. Het is qua opmaak niet het mooiste, maar dat merk je in de schappelijke prijs. De vaste lezers hebben het vast alweer besteld. Maar ook voor mensen die het niet gewend zijn zeker het overwegen waard. Bij Goede Moed zullen ze blij zijn met nieuwe lezers.

 

Bijbelse Dagkalender

Zoals Goede Moed het christelijk gereformeerde dagboek is en elk jaar uitkomt, zo is de Bijbelse Dagkalender met schrijvers uit de breedte van de PKN. Achttien schrijvers met elke dag een overdenking die ongeveer even lang is als de overdenkingen in Goede Moed. Mooie toevoeging is elke dag een suggestie voor een lied bij de overdenking. Er zit wat minder lijn in de Schriftgedeelten die behandeld worden – geen maand over een Bijbelboek maar veel variatie. En wat teksten tussendoor – een gedicht of een lied. Van harte aanbevolen voor wie eens over de schutting wil kijken bij kerkelijke buren en benieuwd is naar eventuele verschillen met de PKN.

 

Een handvol koren

Een bijzondere uitgave die jaarlijks verschijnt is dit dagboek dat uitgegeven wordt door de stichting Gereformeerde Zendingsbond (GZB). Het heeft als doel dat werk van deze vereniging (die uitgaat van de PKN) financieel te ondersteunen. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de scribenten. Er zijn heel wat schrijvers die vanaf het zendingsveld schrijven (uit Duitsland, Indonesië, Rwanda, Nicaragua), maar ook schrijvers die in bijvoorbeeld Oude Pekela wonen. Er zijn veel predikanten, maar ook anderen die schrijven. Zo is het qua schrijvers een veelkleurig palet dat elke dag twee overdenkingen levert. Twee pagina’s per dag dus. Er is elke dag een overdenking voor volwassenen en een overdenking die meer bedoeld is voor jongeren of gezinnen. Elke dag is er een voorstel voor een lied (voor volwassenen) en een vraag om mee te beginnen en een bezinnende opmerking om mee af te sluiten (in de overdenking voor jongeren). Helaas wordt niet vooraf duidelijk waar de overdenkingen over gaan. Er is ook geen eenheid in de overdenking voor volwassenen en jongeren. Tot zover de opzet. Inhoudelijk is het over het algemeen goed en fris. Er is natuurlijk heel wat verschil tussen verschillende schrijvers – maar wat je als positief of negatief ervaart heeft te maken met persoonlijke smaak. De overdenkingen voor jongeren zijn naar mijn inschatting behoorlijk aansprekend. Goed bruikbaar dus en van harte aanbevolen!

 

Dagteksten

Het laatste boekje van dit overzicht is van de Evangelische Broedergemeente. Het is maar liefst de 292e jaargang van een uitgave die elk jaar een bijbelwoord voor elke dag in meer dan zestig talen verzorgt. De opzet is heel basic: elke dag is er een vers uit het Oude Testament en een vers uit het Nieuwe Testament. Vaak zijn ze vrij eenvoudig met elkaar te verbinden. De dag wordt afgesloten met een liedtekst en nog suggesties voor andere teksten die hierbij gelezen kunnen worden. Op zondag is er een meer uitgebreide opzet. Persoonlijk gebruik ik dit boekje met veel plezier. Het heeft al zoveel jaren z’n waarde bewezen. En het is opvallend hoe vaak die teksten door de dag heen bijzonder relevant blijken te zijn. Kort maar krachtig zonder opsmuk.

 

Wouter Moolhuizen, Hoogeveen

 

 

 

Goede moed, Buijten en Schipperheijn Motief: Amsterdam 2021, 192 blz., € 10,25, ISBN 9789463691406

 

Bijbelse Dagkalender, KokBoekencentrum Non-fictie: Utrecht 2021, 232 blz., € 8,49, ISBN 9789043536134

 

Een handvol koren, Uitgeverij Groen: Heerenveen 2021, € 8,49, 768 blz., € 12,95, ISBN 9789088972812

 

Dagteksten, Royal Jongbloed: Heerenveen, 448 blz., € 6,99, ISBN 9789085203377

 

 

 


Commentaar

 • ‘De gevende hand is altijd boven.’ 2023-03-24 18:08:22

  Ik moet de laatste tijd nogal eens denken aan deze uitdrukking. Iemand gebruikte hem in een...

 • Uitgepraat? 2023-03-11 12:50:15

  Het bericht dat de classis Zwolle haar activiteiten tot een minimum beperkt, kan u eigenlijk niet...

 • Wat bezielt je toch! 2023-02-24 18:19:56

  Binnenkort is het precies een jaar geleden dat Poetin Oekraïne binnenviel. 24 februari 2022...

 • Maakbaar (2) 2023-02-10 18:24:29

  Ruim een jaar geleden, eind 2021, schreef ik al een Commentaar met deze titel. De gedachte van...