Van 5-10 april 2022 hoop ik mee te wandelen met de 'walkforhoms'. Een wandeltocht ter nagedachtenis aan de Nederlandse pater Frans van der Lugt, met als doel geld in te zamelen voor verschillende projecten in Syrië.

 

Misschien hebt u de tv-beelden van 2014 vanuit Syrië nog wel voor ogen. Een sterk vermagerde pater Frans kwam vanuit het geteisterde Homs in beeld met een oproep aan de strijdende partijen om de wapens neer te leggen en hulp en goederen te brengen. Pater Frans, een Jezuïet, geboren in Den Haag, was al veertig jaar werkzaam in Syrië. Hij ontvluchtte het gevaar en de hongersnood niet, terwijl hij wel de gelegenheid daartoe had. Hij zei onder andere daarover: 'Ik ben een Syriër geworden. Ik heb heel veel van Syrië ontvangen, en ik wil nu ook meelijden met de mensen die het heel moeilijk hebben. Ik wil graag voor hen, zo mogelijk, een bron van troost zijn. Ik ben de herder van mijn schapen. Je vraagt iemand die thuis is, toch niet waarom hij blijft?’ aldus pater Frans. Op 7 april 2014 werd hij in Homs vermoord. Tot op heden is niet duidelijk wie hem vermoord heeft.

Pater Frans was betrokken bij verschillende projecten in Syrië, zoals een opvang voor mensen met beperkingen en hij organiseerde gespreksgroepen en wandelingen voor jongeren van verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen.

 

Zijn nichtje Anne Claire van der Lugt heeft nu een wandeling georganiseerd in de maand waarin haar oom 84 zou zijn geworden. Samen met anderen wil ze geld ophalen voor projecten van de Jezuïeten en ZOA in Syrië. Het geld gaat naar onderwijs, geestelijke en psycho-sociale ondersteuning van kwetsbare kinderen, jongeren, gezinnen. De wandeltocht, 155 km lang, start met een gebedsdienst in de Obrechtkerk in Amsterdam en eindigt zes dagen later in de Sint Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.

 

Zelf ben ik een van de deelnemers aan deze wandeltocht. Toen ik vorig jaar hierover een interview met Anne Claire in het Nederlands Dagblad las, was ik direct gemotiveerd om mee te wandelen. In Delfzijl ben ik betrokken bij het geven van Nederlandse les aan mensen uit Syrië. Zo heb ik ook contact met een vrouw van wie nog een deel van haar familie in Homs woont. Toen ik haar vertelde over deze wandeltocht reageerde ze emotioneel, Syrië en haar dierbaren worden niet vergeten. Voor mij krijgen de beelden op tv uit Syrië zo ook gezichten dichterbij, en het is fijn om door mee te gaan wandelen iets bij te dragen aan het helpen van  mensen die achter zijn gebleven.

Wilt u meer over deze actie lezen en een gift geven, ga dan naar www.walkforhoms.nl . Vervolgens menu>deelnemers>mijn naam aanklikken>doneer nu.

 

Hartelijk bedankt!

 

Gerda Leene, Delfzijl


Commentaar

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...

  • Laatste en eerste 2024-09-14 09:19:44

    Dit is mijn zesenveertigste en laatste commentaar voor dit mooie Kerkblad voor het Noorden. Na...

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...