Soms zijn er van die boeken die je aanspreken vanwege de titel. Het boek dat ik in deze recensie bespreek is zo’n boek. Het roept bij mij allerlei vragen op. Wie groot gebracht is met de catechismus, weet dat er in zondag 3 beleden wordt dat God de mens goed heeft geschapen, maar dat de mens door de zondeval in zonden ontvangen en geboren wordt. In diezelfde zondag klinkt dan ook dat woordje ‘tenzij’. We zijn geneigd tot alle kwaad, tenzij we door Gods Geest opnieuw geboren worden. Zo’n titel roept bij mij dus allerlei vragen op. Ontkent de auteur de ernst van de zonde, of heeft hij het hier over een gelovige in Christus? Dat maakt nogal verschil. Daarom is het goed om niet bij de titel te blijven, maar naar de inhoud te gaan.

In dit boek bespreekt Paul Young een heel aantal gedachten (stellingen) die hij tekenkomt bij gelovigen en soms ook bij zichzelf. In ieder hoofdstuk bespreekt hij een stelling. Het zijn korte hoofdstukken. Dat maakt het boek goed leesbaar. Regelmatig wordt in dit boek verwezen naar de bekende roman ‘De uitnodiging’ van dezelfde auteur. In het boek komen ook allerlei praktijkverhalen naar voren.

Sommige hoofdstukken zijn verrassend en bevatten mooie inzichten. Zoals het hoofdstuk waarin het gaat over de vraag of God meer mannelijk is dan vrouwelijk. Het levensverhaal dat hij daarbij over zijn moeder schrijft is indrukwekkend.

Ik geef de auteur gelijk dat we ons allerlei beelden vormen over wie de Here God is, terwijl het maar de vraag is of Hij ook zo in Zijn Woord naar voren komt. Daarom is het goed om daarover na te denken. Maar de manier waarop de auteur dat doet is eenzijdig. Wat ik vooral mis is het bijbels-theologische verhaal achter de weerlegging van de stellingen. Om een voorbeeld te geven: in meerdere hoofdstukken maakt de auteur duidelijk dat hij gelooft dat iedereen gered is (alverzoening). Hij geeft hiervoor aan het einde van het boek een lijst met bijbelteksten waaruit dit volgens hem zou blijken. Hiermee maakt hij zich er wel heel gemakkelijk van af. Wie met zo’n stelling komt, moet toch wel zijn best doen om allerlei andere teksten die ook in de Bijbel staan over het oordeel, de hel en de noodzaak van geloof een plek te geven in dat verhaal. Dat hij dat niet doet, maakt het verhaal wat mij betreft ongeloofwaardig.

Al met al een boek met mooie (typisch Amerikaanse) voorbeelden, maar waarin het ontbreekt aan een spreken over de Here God op grond van het hele Woord van God.

 

Albert-Jan Dorst, Surhuisterveen

 

W. Paul Young, God is goed en ik niet. En andere leugens waar we wel in geloven, KokBoekencentrum: Utrecht 2018, 272 blz., € 19,95, ISBN 9789043526302;

 


Commentaar

 • Zingen in de eredienst 2023-12-02 13:08:03

  Welke liederen leren wij onze kinderen en jongeren aan?   Het is nog niet eens zo lang geleden:...

 • Missionaire voorbede 2023-11-03 18:25:06

  Eigenlijk richt ik dit commentaar vooral aan mezelf. Omdat ik er zelf vaak niet aan denk als ik op de...

 • Herverkaveling? 2023-10-20 08:35:40

  In de media duiken de laatste tijd geregeld stemmen op om alle gereformeerde kerken op een hoop te...

 • De achilleshiel 2023-10-06 15:18:46

  Soms gebeurt er iets in je omgeving, dat je aan het denken zet. En als je iemand bent, bij wie dat...