In dit boekje gaat de auteur op zoek naar een Bijbelse manier van nadenken over geboorteregeling. Deze thematiek is persoonlijk en kwetsbaar, maar verdient het wel om besproken te worden.

De auteur benadert het krijgen van kinderen als een roeping. Deze roeping is gegrond in de scheppingsverhalen aan het begin van de Bijbel. God geeft de eerste mensen de opdracht om vruchtbaar te zijn. Het ontvangen van kinderen is een zegen. Daarbij heeft de auteur ook oog voor de moeiten die het uitblijven van deze zegen kan geven.

Bij een roeping hoort het verlangen en de mogelijkheid. Dit verlangen is belangrijk om daarmee te voorkomen dat ouders kinderen ontvangen die eigenlijk niet gewenst zijn. Daarnaast moet je ook eerlijk zijn over de mogelijkheden die je hebt. Vragen die daarbij een rol spelen zijn: Wat kunnen jullie als ouders aan? Is het ontvangen van nog een kind medisch of psychisch te dragen? Kun je de kinderen de aandacht en de tijd geven die ze nodig hebben als schepselen van God? Daarom is het goed om na te denken over geboorteregeling. Zijn dit dan zaken die de ouders helemaal zelf kunnen bepalen? Geeft het subjectieve verlangen dan de doorslag? Nee, de auteur geeft ook aandacht aan het geestelijke doel van het krijgen van kinderen. God geeft de opdracht om vruchtbaar te zijn om zo kinderen voor het Koninkrijk te krijgen. Daarbij wil de Here God ook geven wat nodig is in de zorg en opvoeding.

Naar mijn idee probeert de auteur te balanceren tussen deze beide lijnen. Enerzijds de opdracht tot vruchtbaarheid en het vertrouwen dat God geeft wat je nodig hebt als ouders en aan de andere kant ook heel bewust nadenken over de mogelijkheden om de roeping waar te kunnen maken. In dit boekje wordt daarvoor het onderscheid tussen draagkracht en draaglast gebruikt. Haar oproep is om met elkaar als ouders te praten hoe je de draaglast niet groter kunt laten zijn dan de draagkracht.

Binnen het kader van de opdracht en de verantwoordelijkheid van ouders bespreekt de auteur diverse vormen van anticonceptie. Sommige middelen zijn natuurlijk, terwijl andere middelen met hormonen werken. Het ene middel voorkomt een bevruchting en het andere middel werkt nadat de eicel bevrucht is. Daarnaast is er ook onderscheid of een middel tijdelijk of onomkeerbaar is.

Dit boek is geschreven vanuit de reformatorische zuil. De auteur benoemt dat zelf ook en dat blijkt ook uit de zaken die ze schrijft. De visie op het wonder van het leven, de roeping tot ouderschap en het bewust nadenken over geboorteregeling lijken me echter niet alleen voor de reformatorische zuil van belang, maar voor iedereen die het geloof ook in deze dingen van het leven een plek wil geven.

 

Surhuisterveen, ds. Albert-Jan Dorst

 

Henrieke Schouten, Gezinsvorming in een gebroken wereld. Een handreiking voor Bijbelse en verantwoorde geboorteregeling. Apeldoorn: de Banier, 2021, 184 blz., € 15,95, ISBN 9789087184483

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...