De schrijver Brian Godawa neemt je in dit boek mee naar de wereld van vóór de Grote Vloed. En wie trouw wil zijn aan het scheppingsverhaal in Genesis 1 zal zich thuis voelen in de Kronieken van de Nefilim, want dat wereldbeeld uit Genesis is de omgeving van Noach en zijn grootvader Methusalem.
Godawa is een Amerikaans schrijver met grote passie voor God.

Het verhaal
Wat gebeurde er vóórdat die acht mensen, Noach in de ark stapten. In Genesis 5 en 6 lezen we de summiere versie. De geslachtslijn van Adam loopt via een tiental generaties naar Noach. Veel van de genoemde mannen bereiken een leeftijd van ruim negenhonderd jaar. De mensen krijgen dochters. De godenzonen, dat zijn de gevallen engelen, zien dat de dochters mooi zijn en vermengen zich met de dochters van de mensen en verwekken bij hen de reuzen, de Nefilim, creaturen met bovennatuurlijke kracht.
Deze godenzonen heersen op de aarde en door hun tovenarijen ontstaan er vreemde schepselen. In de mythologie van bijvoorbeeld de Grieken en de Egyptenaren zijn wezens bekend die deels menselijk deels dierlijk zijn. Dit soort creaties wordt door Godawa ten tonele gevoerd. Daarnaast hebben deze godenzonen niets dan slechts voor ogen.
Elohim, dat is dé God, die alles heeft geschapen, en ook als zodanig wordt erkend, heeft van het prille begin beloofd dat de Satan, de Tegenstander, zal worden overwonnen. Deze slechtheid brengt Hem ertoe om de wereld te veranderen, zodat de mensen niet langer honderden jaren maar maximaal 120 jaar oud te worden.
Daartoe heeft Elohim ‘het Gekozen Zaad’ aangewezen. Noach is uitverkoren voor die taak.
Godawa beeldt de strijd tussen de hemelse machten uit: de strijd tussen de engelen en de gevallen engelen. Het doel: het plan van Elohim móet doorgaan.
Wat er in die strijd gebeurt in het boek is uiteraard verzonnen, dat moge duidelijk zijn. En het is zeker spannend. De waarheid is echter dat er wel degelijk een strijd gaande is in de hemelse gewesten, die ons aangaat.
Dat maakt het boeiend om dit boek te lezen. Ook kijk ik persoonlijk ut naar de andere delen. De serie Kronieken van de Nefilim bestaat uit acht delen, waaronder Abraham, David en als laatste Jezus.

Appendices

Meer dan honderd pagina’s achterin het boek worden gewijd aan vier appendices.
Appendix A: hierin neemt Godawa je mee in zijn bestudering van de Bijbel, en levert hij ‘bewijs’ dat niet alles wat hij schrijft verzonnen is. Tegelijk laat hij zijn fantasie de vrije loop om vorm te geven aan wat er mogelijk zou hebben plaatsgevonden in de tijd dat Noach leefde.
Appendix B vertelt iets over de Nefilim.
Appendix C laat je kennis maken met Leviatan
Appendix D vertelt je meer over het kosmische wereldbeeld in de Bijbel

Over elk van die drie laatste onderwerpen is de Bijbel summier, dus is het zeker de moeite waard om er iets over te lezen.

Brian Godawa, Kronieken van de Nefilim deel 1, Noach
Scholten Uitgeverij B.V., Zwolle, 2021, 462 blz, € 18,95
ISBN: 978 90 83176 58 1

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...