Inleiding
Palestina
Wie heel vroeger – in het pen-en-papier en schoolbord-en-krijt-tijdperk - op een christelijke school heeft gezeten, is vertrouwd gemaakt met de Bijbelse geschiedenis en min of meer met de topografie van het land Kanaän, ofwel Palestina zoals het toen werd genoemd. Nu in deze tijd hebben we het over Israël.
Onze onderwijzer tekende op het schoolbord links met een zwierige lijn, zo uit de losse pols, de kustlijn van Palestina, met een klein slingertje bovenin ter hoogte van de berg Karmel en een mooie vloeiende lijn naar linksonder, en rechts verscheen een rechte streep van boven naar beneden met twee rondhoekige vlakken: de rivier de Jordaan, onderbroken door het kleinere vlakje, het Meer van Galilea in het Noorden en ter hoogte van Jeruzalem een groter meer: de Dode Zee.
Op die kaart werd dan aangegeven waar het betreffende verhaal van die dag zich afspeelde.
In een aantal artikeltjes zal deze kaart met een stip terugkomen: de stad, zoals hij misschien was en nu ongeveer is.
Israël
Dat er verschil zal zijn moge duidelijk zijn. Tussen de tijd dat Abraham leefde en nu zijn er ruim vierduizend jaren verstreken. De tijd heeft niet stilgestaan. Ook is er veel gebeurd. De Joden zijn over de hele wereld verspreid door de diaspora, regelmatig vervolgd en met uitroeiing bedreigd. De Holocaust, die de Nazi’s op hun geweten hebben, ligt nog vers in het geheugen.
Om die reden heeft de wereld ermee ingestemd, dat de Joden een eigen staat Israël hebben gekregen. Op 14 mei 1948 is het 75 jaar geleden dat de onafhankelijkheid van de nieuwe staat Israël door de leider David Ben-Goerion is uitgeroepen. Volgens de Joodse jaartelling die afwijkt van de onze was het op 26 april 2023 feest.
De staat Israël is voor de Joden
Terwijl Abraham zich in opdracht van God als vreemdeling vestigde (Gen. 26: 3) en slechts één grot kocht, omdat hij een eigen graf wilde hebben (Gen. 49: 30), hebben zich in de afgelopen eeuwen rond de zeven miljoen Joden van over de hele wereld in Israël gevestigd. Na de stichting van de staat Israël in 1948 en de verdrijving van de Palestijnen daaruit, vonden in veel Arabische landen represailles tegen Joodse minderheden plaats. Dit resulteerde in operaties, waarbij deze mensen naar Israël geëvacueerd werden. Later zijn nog meer grote groepen Joden uit de diaspora naar Israël geëmigreerd. Voorbeelden zijn de Joden uit Rusland en uit Ethiopië.
Vraag:
Hoe zou het nu met die grot van Abraham gaan?
Nel Noppe, Leeuwarden