Om mij heen hoor ik sombere geluiden over de kerk die mij lief is. Wanneer u dat herkent raad ik u aan dit boek te lezen. Ook wanneer u minder somber bent, zult u blij verrast zijn over de vele initiatieven en ontwikkelingen in kerkelijk Nederland.

In een tijd dat kerken worden omgebouwd tot woningen en winkels is er een beweging gaande van kerkgebouw naar huisgemeente en huisgroepen als verlengstuk en onderdeel van de kerk.

Bijvoorbeeld als een baken van hoop voor de wijk waarin men woont. Gemeenschappen met niet alleen een open deur op zondag, maar elke dag en bovenal een open hart naar elkaar en naar de naaste. Soms is de aanleiding een gezamenlijke maaltijd, of een helpende hand en ja, ook vaak een samenkomst met een open Bijbel, waarbij de drempels zo laag mogelijk zijn. Zo ontstaat er lente in en vanuit de bestaande kerk, maar ‘lente’ ontdekken in de kerk gaat ook over migrantenkerken, over nieuwe kerkplanting en kijkt ook over de grens naar initiatieven.  

De schrijver laat zien dat er heel veel dingen mogelijk zijn en nodigt de lezer uit om enthousiast te worden en actief te onderzoeken wat in zijn of haar situatie het beste zou passen. En laten we wel wezen, van niets doen word je sowieso somber.  

Maar het belangrijkste moet ik nog schrijven, namelijk dit: In elk voorbeeld dat René van Loon in zijn boek aanhaalt ontdek je de kracht en zie je de werking van de Heilige Geest in gewone kerkmensen en in de geestdrift van groepen en gemeenten. Daar word je blij van.

Een paar kenmerkende regels uit het boek: ‘Alles begint met het verlangen om het Evangelie te delen. Vanuit dat verlangen ga je bidden, alleen en met elkaar. Al biddend kom je tot ideeën en gedachten. Ideeën worden plannen, en als ze van God zijn, worden plannen realiteit.’

 

Art van der Molen, Bierum

 

 

N.a.v. René van Loon, Lente in de kerk. Impressie van nieuwe en hoopvolle bewegingen. KokBoekencentrum: Utrecht [2019], 222 p., € 20,99, ISBN 978 90 435 33706.


Commentaar

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...

  • Laatste en eerste 2024-09-14 09:19:44

    Dit is mijn zesenveertigste en laatste commentaar voor dit mooie Kerkblad voor het Noorden. Na...

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...