Willem Ouweneel heeft vorig jaar twaalf stellingen gepubliceerd over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Door de oorlog die op 7 oktober 2023 in Gaza uitbrak, is de discussie over dit conflict overal weer enorm opgelaaid. Ouweneel wil aan de hand van deze stellingen meer duidelijkheid scheppen over de relaties tussen Joden en Arabieren. Na het verschijnen van dit boekje in november 2023 zijn we ruim een half jaar verder en worden we overspoeld met uiteenlopende meningen en uitingen van geweld.
Geschiedenis
De eerste twaalf stellingen gaan over de geschiedenis met name met betrekking tot het land Palestina en hoe de kijk daarop in de loop van de tijd verandert. De Arabische wereld heeft het steeds tegengehouden dat er een Palestijnse staat zou komen naast de staat Israël. Niet Israël heeft dat tegengehouden. In de internationale gemeenschap ligt echter steeds de focus op wat Israël verkeerd doet. Het land ligt onder vuur terwijl de misdaden door de Arabische wereld niet worden gezien en niet worden bestraft met resoluties van de Verenigde Naties. Het is op zijn zachtst gezegd vreemd dat er zo met verschillende maten wordt gemeten. Ouweneel geeft bij zijn stellingen een duidelijke toelichting en zet de feiten op een rij.
Religie
De laatste acht stellingen beschrijven het religieuze aspect. Terwijl Joden zich beroepen op de belofte van God over ‘het heilige land’, lezen moslims in de Koran dat land dat Allah toebehoort nooit door anderen mag worden bewoond. De conclusie is dat Joden uit Palestina moeten vertrekken of zich aan de islam moeten onderwerpen: een onoplosbaar probleem in dat kleine stukje aarde dat Israël heet. Het is dus onbegonnen werk dat de wereld daar een oplossing zou kunnen bewerken.
Ouweneel gaat terug naar de belofte van God aan Isaak en Ismaël, de beide zonen van Abraham, voorvaders van Joden en Arabieren. Beide groepen delen in de beloften, zoals op verschillende plaatsen in de Bijbel worden verwoord. Dit kan echter alleen als zij allen zich leren buigen voor God en Christus Jezus.
Achtergrond
In de laatste dertig pagina’s beschrijft Ouweneel de geschiedenis van Kanaän. Vanaf het moment dat Jozua het volk Israël het land binnen heeft gebracht, hebben er altijd nakomelingen van Jakob en mensen uit andere volken (onder andere Filistijnen) gewoond.
Het land is tot 1948 onder bestuur van vreemde mogendheden geweest: Romeinen, Ottomanen, Jordaniërs, Fransen en Britten. In dat jaar werd de staat Israël uitgeroepen.
Ouweneel noemt als een van de eigenschappen van moslims het fatalisme. Daarmee is bedoeld dat zij minder nadruk leggen op de eigen menselijke verantwoordelijkheid in de dingen die gebeuren en onderga je lijdelijk wat er gebeurt. Dan heeft altijd een ander de schuld. Ook zo’n houding brengt de oplossing van het conflict niet dichterbij.
Ouweneel raadt een ieder aan om naast alles wat je via de media hoort de website www.cvandaag.nl te beluisteren, waar ook beschouwingen en nieuws over het Israëlisch-Palestijns conflict worden gegeven. Zijn twintig stellingen zijn een tegengeluid tegen de wereldwijde anti-Israëlstemming vandaag.
Nel Noppe, Tzummarum
N.a.v. Willem J. Ouweneel, Wat iedere christen moet weten over Israël en de Palestijnen. In twintig stellingen, Aspekt: Soesterberg 2023, 72 blz., ISBN 9789464870954 , € 16,95.