Zondag 7 juli was de opheffingsdienst in de CGK Thesinge. Na 84 jaar is aan het einde van deze dienst de kanselbijbel, het doopvont en de avondmaalsgerei de kerk uitgedragen. Een heftig moment voor onze leden, oud-leden en andere aanwezigen. Het was een beladen dienst waarin zowel ruimte was voor verdriet dat de CGK in Thesinge haar deuren zal sluiten, maar ook voor dankbaarheid voor datgene dat we uit de handen van de Heere al die jaren mochten ontvangen.

Het was bijzonder om de opheffingsdienst met zovelen te mogen beleven. In een volle kerk werd zoals gebruikelijk de vaste liturgie gevolgd die hoort bij een eredienst. Er werd, zoals altijd in Thesinge, voluit gezongen. We mochten samen bidden, we hoorden de geboden van de Heere, we spraken de geloofsbelijdenis uit en mochten onze gaven geven. Maar bovenal: Gods woord mocht geopend worden. Samen luisterden we naar de hoopvolle boodschap van het volle evangelie. Ds. Jan van ’t Spijker preekte uit Zacharia 4 en 1 Korinthe 1: 26-31. De preektekst was uit Zacharia 4: 6b. Niet door kracht en niet door geweld, maar door Mijn Geest, zegt de HEERE van de legermachten. Een hoopvolle boodschap! Ook als er in Thesinge geen erediensten meer gehouden worden mogen we weten dat God niet laat varen het werk dat Hij begonnen is te doen. Dat werk is niet afhankelijk van mensenhanden en hoe wij mensen kijken naar wat er gebeurd. Het is ook niet afhankelijk van een kerkgebouw in Thesinge. Gods werk gaat door Zijn Geest door in deze wereld. Deze boodschap paste goed bij het bloemstuk voorin de kerk die dit ook symboliseerde. Bijzonder hoe verschillende elementen uit de eredienst zo op elkaar aan mochten sluiten. We denken hierbij ook aan onze lofzang die vanuit de prediking zo resoneerde met ons hart.

Na het luisteren uit Gods Woord sprak oud-predikant ds. J. Wessels en zijn vrouw tot ons. Beide deelden hun herinneringen van hun tijd in Thesinge. We danken ook de betrokkenheid vanuit de classiskerken. Een aantal vertegenwoordigers uit verschillende kerken waren aanwezig en dat deed ons goed. Broeder Henk Sok sprak namens de classis bemoedigende woorden en dankte Thesinge voor hun bijdrage binnen de classis. Hij wenste de leden veel sterkte toe. Na de dienst was er gelegenheid voor ontmoeting. Veelal was dit ook een weerzien van oude bekenden. Herinneringen werden gedeeld en nog een laatste maal werd samen genoten van de huiselijke sfeer die de CGK Thesinge altijd zo gekenmerkt heeft.

De CGK Thesinge richt zich na de opheffingsdienst op het verdere proces van opheffen en daarin zijn we de Heere dankbaar dat alles zo gemoedelijk mag verlopen. De komende tijd staat in het teken van de begeleiding van onze leden naar andere kerken. We willen vragen voor uw gebed hierin. Het zal moeilijk zijn en af en toe nog even heel dichtbij komen, maar ook hierin mogen we ons gesterkt en getroost weten door onze Hemelse Vader.


Commentaar

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...

  • De kerk met reces? 2024-08-16 14:24:12

    Daags na mijn verjaardag in juni zijn mijn man en ik er tussenuit gepiept. Eigenlijk hebben we te...

  • Zingen in de eredienst (2) 2024-07-25 18:25:50

    Vorig jaar schreef ik over het zingen van psalmen en liederen in de eredienst. Iemand sprak me...

  • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

    Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...