Vrijdag 21 juni jl. was de eerste zittingsdag van de generale synode Rijnsburg-Nunspeet 2024-2025. Voor mij persoonlijk was het de eerste keer als afgevaardigde, dus veel (nieuwe) indrukken. Ik neem u graag daarin mee.

Namens de roepende kerk Rijnsburg opent ds. L.A. den Butter om 9.30 uur de vergadering. Na het zingen van Psalm 123 lezen we Openbaring 1:9-18.

 

Roeping

Openbaring 1 spreekt met name over wat er gebeurt met Johannes, wanneer hij omziet en de verheerlijkte Christus ziet: hij valt als dood voor Zijn voeten. Als dood op de grond ben je volkomen afhankelijk van hulp van buiten jezelf, zo schetst ds. Den Butter ons het beeld. Johannes ontvangt genade, wordt opgericht met een woord van bemoediging en zo wordt hij geroepen in dienst van Christus.

Zo is ook de roeping van afgevaardigden naar de generale synode een hoge en heilige roeping. Diezelfde houding van Johannes, vallend aan de voeten van Christus, is nodig voor ons als afgevaardigden, zo houdt ds. Den Butter ons voor. Volkomen afhankelijk van de verheerlijkte Christus, luisterend naar Zijn stem. Met zo’n houding mag zegen verwacht worden van de Koning van de kerk, over deze synode.

Zoals gebruikelijk geeft ds. Den Butter daarna een overzicht van de (kerk)geschiedenis van de stad waar de openingsvergadering plaatsvindt, in dit geval dus Rijnsburg. Het is een uitgebreid en mooi overzicht.

 

Moderamen

Na onderzoek van de lastbrieven kan overgegaan worden tot een belangrijk moment: de verkiezing van het moderamen. Alles verloopt heel ordelijk en na verschillende stemronden is de samenstelling van het moderamen als volgt:

preses ds. P.D.J. Buijs, assessor ds. A. van der Zwan,  scriba I ds. J. Oosterbroek en scriba II ds. A.D. Fokkema. Als het nieuwe moderamen geïnstalleerd is, spreekt ds. Buijs een hartelijk dankwoord aan de roepende kerk van Rijnsburg.

Daarna leest hij de zogenaamde openlijke verklaring voor. De afgevaardigden en pre-adviseurs horen deze staande aan. Zo betuigen zij hun instemming met de belijdenis van de kerk.

Na een goed verzorgde lunch worden er in de middag verschillende benoemingen gedaan en vele regelingen besproken.

De synode werkt altijd met zeven commissies die alle rapporten zal behandelen. Voor deze synode is een extra commissie ingesteld, met name vanwege de grote hoeveelheid revisieverzoeken die ingediend zijn.

 

Livestream

Deputaten vertegenwoordiging hebben een rapport geschreven over al hun werkzaamheden. Dit rapport wordt uitgebreid besproken. Ds. Roosendaal is namens deputaten aanwezig om vragen over het rapport te beantwoorden. De assessor, ds. Van der Zwan, leidt deze bespreking omdat de preses deel uitmaakt van de  desbetreffende deputaten.

Eén van de besprekingen betreft het voorstel om de eerste besprekingsronde van rapporten voortaan schriftelijk te doen. Na het afwegen van voor- en nadelen blijft deze regeling staan. Er worden ook vragen gesteld bij het feit dat de vergaderingen integraal via livestream uitgezonden worden. Transparantie is belangrijk, maar zou het niet ook de bespreking oneigenlijk kunnen beïnvloeden? Is het niet beter om wel alles op te nemen maar pas na de zittingsdag uit te zenden, zoals dat ook gebeurde bij het convent dat eind april werd gehouden? Dit onderwerp wordt verdaagd naar de eerste zittingsweek. 

Belangrijk is ook het voorstel over de noodzaak van uitbreiding van het moderamen met een vijfde lid, vanwege de hoge werklast van het moderamen. Na een uitgebreide bespreking wordt uiteindelijk hiertoe besloten. Ds. W.J. van Gent wordt verkozen tot tweede assessor. Een uniek gebeuren in de geschiedenis van de synode.

 

Convent

Na de avondmaaltijd volgt een belangrijke bespreking over de uitkomsten van het convent van 20 april jl. We weten allemaal dat ons kerkverband zich in een impasse bevindt. De brandende vraag is dan ook: hoe kunnen we verder?

De werkgroep voorbereiding convent doet het voorstel een commissie in te stellen met als hoofdopdracht het bespreekbaar maken van het autoriteitsprobleem van de synode. Deze commissie zou ook een synodaal gesprek moeten organiseren over de fundamenten van ons kerk-zijn. Hoe kunnen de vele en dringende vragen die er voor het convent al waren en ook ontstaan zijn naar aanleiding van het convent een plekje krijgen? De commissie zal de taak hebben om hiermee met deze diepingrijpende zaken bezig te gaan, met als doel te komen tot een diepgravend gesprek op de synode. Dat gesprek zal breder en dieper afgestoken moeten worden dan gebeurt in de rapporten die er liggen. Zo’n gesprek vraagt grondige voorbereiding.

Hoewel we allemaal moe zijn, zo richting het einde van deze zo ongeveer langste zittingsdag van de synode ooit, kan er een belangrijk besluit genomen worden.

Er zal een commissie worden samengesteld die de synode zal dienen met een rapport over de toekomst van het kerkverband. Deze commissie wordt samengesteld uit afgevaardigden van de synode, waarbij expertise van buitenaf gevraagd kan worden. In de commissie zal de breedte van de kerken vertegenwoordigd zijn. De commissie zal heel de problematiek die raakt aan het fundament en toekomst van het kerkverband betrekken in haar werkzaamheden. Ze zal ook een gesprek op de synode voorbereiden. De voorbereidingen moeten dusdanig tijdig klaar zijn, dat het besproken kan worden op een bezinningsdag, bij voorkeur te houden in oktober, voorafgaande aan de eerste zittingsweek (in november van dit jaar). De uitkomsten en conclusies van die bezinningsdag zullen als rapport geagendeerd worden in de eerste zittingsweek.

 

Dank

Na deze intensieve bespreking en besluitvorming komt een einde aan deze zittingsdag.  Preses ds. Buijs richt een hartelijk dankwoord aan alle vrijwilligers van de roepende kerk (na eerst een daverend applaus als uiting van waardering van alle aanwezigen). Alle vrijwilligers hebben ons de gehele dag door voorzien van goede huisvesting en ruimschoots te eten en te drinken.

Het was een heel lange eerste zittingsdag. Om 21.00 uur kan de vergadering na dankgebed en het zingen van Psalm 100:1 en 4 gesloten worden door de preses.

 

A.A.L. Aalderink, Noordscheschut

 

Ds. A.A.L. Aalderink is afgevaardigde naar de generale synode van Rijnsburg-Nunspeet 2024-2025


Commentaar

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...

  • De kerk met reces? 2024-08-16 14:24:12

    Daags na mijn verjaardag in juni zijn mijn man en ik er tussenuit gepiept. Eigenlijk hebben we te...

  • Zingen in de eredienst (2) 2024-07-25 18:25:50

    Vorig jaar schreef ik over het zingen van psalmen en liederen in de eredienst. Iemand sprak me...

  • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

    Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...