Begin 2022 verscheen het boek Sportcommunity, kerk in de wijk. We gaan in gesprek met een van de auteurs: Bram Koerts uit Nieuwe Pekela, tot voor kort werkzaam voor de christelijke sportorganisatie Next Move, nu werkzaam voor Geloof in Groningen.
Je hebt meegeschreven aan dit boek. Waar gaat het over?
Wat als je zou horen van een plek waar jongeren uit de kerk elke week vier tot acht uur bezig zijn met bijbelstudie, bidden, aanbidden, evangelisatie en discipelschap? Zou je nog kunnen geloven dat dit kan in deze tijd? Daar gaat dit boek over. Want in de sportcommunity gebeurt dit. Vol dankbaarheid en verwondering zien we hoe kerkelijke en niet-kerkelijke jongeren samenkomen om dit te doen en hoe jongeren tot geloof komen, geestelijk groeien en de weg naar de kerk (weer) weten te vinden. Ten diepste is het een boek over discipelschap.
Hoe werkt zo’n sportcommunity?
Vrijwilligers van de kerk sporten wekelijks met kinderen en jongeren uit de wijk, samen vormen ze een minigemeenschap die groeit in geloof. Het team start vaak met samen eten, voorbereiding en gebed. Voorafgaand aan de sportactiviteiten wordt het ‘thema van de dag’ gedeeld, gevolgd door sporten, een pauze met een Bijbelverhaal, en een afsluiting waarin de ‘prijs van de dag’ wordt uitgereikt.
Tussendoor zijn er gesprekken met de kinderen, jongeren of ouders over het leven en geloof. Dat kan een op een, maar bijvoorbeeld ook door een Youth Alpha te organiseren voor diegenen die meer willen weten. Het is dus niet per se op één dag per week, maar iets wat door de week verder kan gaan.
Omdat je samen sport en elke week er weer bent en het team open staat voor echt contact, ontstaat er een community waarin lief en leed, maar ook geloof gedeeld wordt. Waar kinderen en jongeren over Jezus horen, bijbelverhalen leren, de mogelijkheid krijgen om zich te verdiepen in hun geloof.
Toen een jongen uit de wijk een keer meeging naar het gebouw van de kerk kreeg hij de vraag: ‘Kom je wel eens in de kerk?’ Hij antwoordde: ‘Ja, elke woensdag!’
Waarom is discipelschap belangrijk?
Jezus’ opdracht uit Matteüs 28:19 vormt de kern: ‘Maak alle volken tot Mijn discipelen.’ Toen Gods Woord ons duidelijk maakte wat dit inhield, heeft dat onszelf, ons werk en onze manier van denken fundamenteel veranderd en verrijkt.
Als mensen mij voorheen bijvoorbeeld vertelden: ‘Ik vind Bijbellezen moeilijk,’ was mijn antwoord steevast: ‘Ik heb wel een goed boek voor je.’ Mijn veronderstelling was: als je de informatie ontvangt, ga je het vanzelf doen. Maar in de praktijk werkt dit niet. Informatie leidt niet automatisch tot actie. Dat herken je misschien wel: je luistert naar een preek of podcast en denkt: ‘Eigenlijk zou ik hier iets mee moeten doen,’ maar vervolgens gebeurt dat vaak niet.
Nu zeg ik als iemand me vragen stelt over bijbellezen: ‘Zullen we daar samen dan mee bezig gaan? Ik geef wel wat informatie (en ja, ik raad nog steeds vaak boeken aan), maar we gaan het ook samen oefenen. Met als doel dat jij zelf kunt bijbellezen én jij het ook weer aan andere kunt leren.’ Want geloven is niet alleen vertrouwen, maar ook praktijk. Discipelschap is niet alleen kennis overdragen, maar ook samen optrekken, oefenen, en leren om het geloof door te geven. Discipelschap dat doe je samen, het is een opdracht voor alle christenen.
In de sportcommunity doen we dat met het fiftyfifty-principe. Vijftig procent van de tijd investeer je in je team (christenen uit de kerk) en vijftig procent investeer je in de mensen in de wijk (missionair).
Teamleden leren zelf Bijbel lezen, bidden en over Jezus praten, en brengen dit direct in praktijk bij de jongeren. Zo wordt geloof niet alleen gedeeld, maar ook doorleefd, met zichtbare impact. Zo is de sportcommunity niet alleen een plek om tot geloof te komen, het is ook een oefenplek voor christenen om te groeien in je geloof.
Hoofdstuk twee heet: ‘De kerk heeft geen toekomst’. Leg eens uit?
De auteurs en medewerkers van Next Move houden enorm veel van de kerk. Allemaal zijn ze actief in hun eigen kerk. Dit hoofdstuk is dus zeker geen afrekening, maar eerder een hartenkreet, gebaseerd op de getuigenissen van jongeren. Een oproep om te kijken wat we als kerken kunnen doen. Medeauteur Jaap verwoordde het gevoel van veel jongeren in de kerk als volgt: ‘We zijn welkom, maar niet nodig.’
In dit hoofdstuk gaan we in op dat gevoel en hoe wij in de sportcommunity een antwoord mochten vinden door jonge mensen verantwoordelijkheid te geven die bij hun past. Jongeren helpen niet slechts een beetje mee, nee, samen dragen we de sportcommunity, jouw bijdrage is essentieel. Wij willen graag in jou investeren, omdat we het in je zien zitten! Kom in ons team en doe mee. Het is hard werken, soms spannend, maar het weegt niet op tegen wat je mag meemaken en leren van Jezus.
Jongeren zijn niet slechts de kerk van de toekomst, maar ook de kerk van nu. Geef ze de ruimte, laat ze inhoudelijk en uitvoerend betrokken zijn, laat ze experimenteren, laat ze fouten maken. En sta er bemoedigend, liefdevol en vol genade omheen. Maak tijd en ruimte vrij om met jonge mensen op te trekken. Dit passen we toe in de sportcommunity, maar is ook toepasbaar in de kerk.
In hoofdstuk vijf gaat het over: verwacht het onverwachte. Wat wil je daarin meegeven aan de lezers van het boek?
Als je de evangeliën leest, zijn daar veel onverwachte gebeurtenissen, gesprekken en wonderen. Maar ook zijn het veelal mensen waarvan je het niet verwacht die discipelen worden van Jezus. Ook in de sportcommunity’s zien we dat. Voor ons allemaal geldt: sluit niet bij voorbaat alle mogelijkheden, vormen of mensen die anders zijn dan jij uit. Maar sta open en sta klaar voor het onverwachte.
Uiteraard is het boek bedoeld voor degenen die geïnteresseerd zijn in het starten van een sportcommunity. Maar als je meer wilt leren over discipelschap vanuit de Bijbel in de praktijk, dan is dit boek geschikt. De verhalen uit de praktijk zijn dan inspirerende voorbeelden. Daarnaast geloven we dat de principes van een sportcommunity ook toepasbaar zijn op andere activiteiten en facetten van de kerk.
Sjors Bulten, Nieuwe Pekela
N.a.v. Bram Koerts e.a., Sportcommunity, kerk in de wijk. Royal Jongbloed: Heerenveen 2022, 238 p., € 14,95, ISBN 978 90 3380 285 0, verkrijgbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de plaatselijke boekhandel.