ImageOnze zoon is deze week na een tweede missie veilig teruggekeerd uit Afghanistan. Het gaat goed met hem en we zijn heel blij, dat hij heelhuids is teruggekomen.
En nu maar hopen, dat hij weer kan wennen aan ons landje vol nattigheid en kou.

Ik hoop, dat hij ook kan wennen aan iets anders. En dat andere is de berichtgeving over de missie in Afghanistan, vooral op tv. Want daar kun je goed chagrijnig van worden, als je net van een uitzending van vier en halve maand thuis komt. Je hebt je best gedaan. Lange tijd zonder familie en vrienden. In een hitte die voor ons onvoorstelbaar is. En dan krijg je regelmatig te horen, dat het allemaal totaal zinloos is. Tijdens zijn verblijf daar, heb ik hem de vraag gesteld, wat hij daar van vond. Ik zal zijn woorden niet letterlijk herhalen. Maar het kwam er op neer, dat de jongens en meiden zich ?belazerd voelen door de regering en door de bevolking?.

Berichtgeving
Ik kan me dit goed voorstellen. Elke keer als er een slachtoffer viel te betreuren, vielen de praatprogramma?s en politici over elkaar heen om te vertellen, dat het een totale mislukking was om in Afghanistan te proberen vrede en rust te brengen. De Afghanen zijn corrupt en de regering daar al helemaal. De verkiezing was een aanfluiting. En het beste wat je kunt doen, is maken dat je wegkomt uit dit hopeloze land. Ik heb mij vooral gestoord aan diverse uitzendingen van Pauw en Witteman. De beide mannen hebben een houding, dat ze er alles van weten. Jazeker, ze zijn een paar dagen in Kamp Holland geweest. Maar om dan een air te hebben, dat je er dan alles van weet en begrijpt, gaat mij te ver.
Is het dan niet waar dat de huidige ?gekozen? president Karzai corrupt is? Het zal zeker waar zijn. En hij is vast niet de enige. Zijn het dan niet de Afghanen zelf, die bermbommen verstoppen waar onze militairen door sneuvelen en gewond raken?
Ook dat is waar.

Verder kijken
Maar laten we eens verder kijken dan onze neus lang is. Dit land is al 30 jaar oorlogsgebied. Na 5 jaar Tweede Wereld Oorlog was Europa in de vernieling. Je kunt je voorstellen, dat zo iets na 30 jaar heel veel erger moet zijn. Kabul was vroeger een prachtige stad. Het is nu een ravage.
Als je honger hebt, wil je eten. En je bijt niet in de hand die je voedt. Zo gaat het ook met de Afghanen. De Taliban geeft inkomen door de papaverteelt. Maar de Taliban doet ook iets anders. Zij hangen je kind op als je meewerkt met de ISAF-militairen. Zij schieten je dood als je ?verrader? bent. Ze mishandelen je dochters, als ze naar school gaan. En je krijgt ook geen medische zorg, als je niet meewerkt met de Taliban.
Wie zijn wij dan, dat wij vanuit ons veilige leventje in Nederland mogen oordelen over de Afghanen?
O ja, over corruptie gesproken: is er de laatste tijd niet genoeg gebeurd in ons beschaafde westen, waar we ons voor moeten schamen?

Hoe moet het verder?
Hoe moet het dan met Afghanistan en onze jongens en meiden? Moeten ze weg daar? En dat meisje, dat zo graag naar school wil, wat moet daar dan mee gebeuren? En de gezondheidszorg en de veiligheid? Nadat onze zoon voor het eerst de poort uit was geweest, belde hij enthousiast op: ?nu weet ik waarom ik hier ben?. De armoede, maar vooral die kinderen. Dat raakte hem en hij wilde mee helpen om een beter Afghanistan op te bouwen.
Ik denk dat we Afghanistan de tijd moeten gunnen. Want in 5 jaar tijd een westerse democratie opbouwen is een onmogelijkheid. Hoe lang hebben we in Nederland een democratie? Stemrecht voor vrouwen hebben we nog geen 100 jaar.

Moet dan het Nederlandse leger die klus alleen klaren? Nee, dat kan niet. Er is besloten dat Nederland na 2010 geen leidende rol meer zal vervullen in Zuid-Afghanistan. Welk land gaat dit dan overnemen? En wat gaat Nederland dan nog wel doen in Afghanistan?
De missies zijn zwaar. En al zijn er jongens en meiden genoeg, die voor een derde keer vrijwillig naar Uruzgan willen, het materieel moet ook vernieuwd worden. Het is een fysiek zwaar land voor mens en voertuig.
Hoe zal het verder gaan met Afghanistan?
Laten de offers van de gesneuvelde jongens en hun families niet tevergeefs geweest zijn. Bid om wijsheid voor allen die daar over moeten beslissen.

Dronten                                                                                      
Aurelia Jonkman


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...