ImageWe zien het steeds vaker. Groepen ouderen of jongeren die, meestal in de zomermaanden, voor een aantal weken naar de armere plaatsen in deze wereld gaan om daar een diaconale taak te verrichten.
Deze week het verhaal van een groep jongeren uit Zwaagwesteinde.
In de maand mei 2008 is er tijdens een clubavond van jongeren van de CGK Zwaagwesteinde een presentatie gehouden over de projecten van World Servants. Na afloop van deze presentatie bleek, dat er veel animo was van de jongeren uit onze kerk. Daarom werd er begin juni 2008 een World Servants groep Zwaagwesteinde opgericht, die bestond uit 8 deelnemers. Al snel werd de keuze gemaakt om met de totale groep naar Zambia te gaan.

Nut
Voor mij was het de vierde keer dat ik mee zou gaan en de tweede keer in Zambia. Waarom doe je zo iets? Ten eerste is het zeer dankbaar werk om iets voor een ander te betekenen. Maar mijn echte doelstelling was om er achter te komen of een World Servants project wel helpt om de armoede terug te dringen. Ik hoor namelijk nog van veel mensen: ?Het heeft geen nut iets te bouwen in een ontwikkelingsland, omdat de mensen zelf niet willen?.

Positief
Door vele acties, sponsoring en een eigen bijdrage is het de groep gelukt om de reis te maken. Op woensdag 29 juli 2009 was het zo ver. Met een groep van 29 deelnemers uit geheel Nederland zijn we vertrokken naar het plaatsje Nkolonga in Zambia. Toen we aankwamen zagen we de mooie omgeving en de grote armoede. Maar toch waren de Zambianen vrolijk en ze stonden zeer positief in het leven. Het verbaasde mij, dat ze ondanks de armoede toch trouw bleven aan God.
Door de fanatieke deelnemers en Zambianen is het ons gelukt een kliniek en een woning te bouwen. Ook een belangrijk aspect was het kinderwerk. Naast het vertellen van een Bijbelverhaal, werden er ook diverse spellen en knutselwerkjes gedaan. Tijdens zo?n project werd het Woord van God verkondigd.

Cultuuruitstapjes
We hebben ook diverse cultuuruitstapjes gehad, ??n van deze cultuuruitstapjes was het bezoek aan het project in 2006 in Milosso. Het project in Zambia waaraan ik ook meegebouwd heb. Ik heb daar mijn ogen uitgekeken en gezien dat een World Servants project zeker een functie heeft. We hebben daar een gebouw gemaakt voor een trainingscentrum. Na drie jaar is er veel veranderd. Naast het kweken van veel groenten, werden er varkens en kippen gefokt en er werd honing gemaakt. De goederen die overblijven werden weer verkocht. Zo kun je zien dat het zeker nut heeft om je medemens te helpen. Het is maar een druppel op de gloeiende plaat of te wel een duwtje in de rug. We zijn op 20 augustus weer geland op Schiphol. Voor veel jongeren heeft het indruk gemaakt en er zijn velen die nog eens mee willen. Misschien is het wat voor jou? Kijk dan eens op de World Servants site www.worldservants.nl.

Zwaagwesteinde                                
Albert-Jan Smid


Commentaar

 • Zingen in de eredienst 2023-12-02 13:08:03

  Welke liederen leren wij onze kinderen en jongeren aan?   Het is nog niet eens zo lang geleden:...

 • Missionaire voorbede 2023-11-03 18:25:06

  Eigenlijk richt ik dit commentaar vooral aan mezelf. Omdat ik er zelf vaak niet aan denk als ik op de...

 • Herverkaveling? 2023-10-20 08:35:40

  In de media duiken de laatste tijd geregeld stemmen op om alle gereformeerde kerken op een hoop te...

 • De achilleshiel 2023-10-06 15:18:46

  Soms gebeurt er iets in je omgeving, dat je aan het denken zet. En als je iemand bent, bij wie dat...