Dat het zwaar economische tijden zijn, kan onderhand toch niemand meer zijn ontgaan. Wekelijks, zo niet dagelijks, wordt er bericht over de status van de euro, over de verhoren naar aanleiding van de kredietcrisis en over de komende bezuinigingen, die toch weer wat extra zwaarder worden, gezien de slechte financiële ontwikkelingen. Dit is slechts een kleine greep uit de waslijst aan financiële onderwerpen die het nieuws beheersen. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik raak een beetje het overzicht kwijt. Neem nou de euro: er wordt wel geprobeerd om het hele debat toegankelijk te houden, maar het is zo’n technische kwestie dat de gevolgen van het (niet) redden van de euro ver uit het zicht zijn geraakt. En zo lijkt het ook met de aangekondigde volgende reeks bezuinigingen: iedereen gaat het merken en gaat er (een beetje) op achteruit. Maar heel concreet wordt het dan nog niet. Concreet wordt het wel naar aanleiding van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Zij gaven aan dat dit en volgend jaar nog eens 60.000 huishoudens onder de lage-inkomensgrens zakken. Daarmee komt het aantal armen in de buurt van de 600.000 mensen en kinderen. Dat zijn cijfers waar ik dan toch van schrik. Dat aantal komt ongeveer overeen met het inwoneraantal van Rotterdam. Veel mensen die met minder dan 940 euro per maand per huishouden moeten rondkomen. Dat lijkt nog heel wat, maar haal daar alle vaste lasten van af, dan blijft er weinig over. En dat de Voedselbank een van de weinige banken is die nog groeit, is in dit licht een heel triest gegeven.

Het schrijnende is dat premier Rutte de term armoede niet in de mond wilde nemen. Volgens hem bestaat er geen armoede in Nederland, alleen mensen met lage inkomens.  Bovendien komen de meeste mensen er naar verloop van tijd wel weer boven op. Hij erkent dat er steeds meer mensen zijn die het moeilijk hebben, maar Nederland heeft de op één-na-hoogste bijstandsnorm van Europa. Dat dit lang niet in alle gevallen geldt, wordt door premier Rutte gemakshalve niet genoemd. Ik begrijp zijn weerstand tegen die term wel. Want als je stelt dat er armoede is in Nederland, dan wordt er direct gedacht aan honger, geen dak boven je hoofd, ontwikkelingshulp en al dat soort termen. En dat lijkt nou niet echt van toepassing op Nederland. Toch hoort iedereen wel de verhalen van mensen die in omstandigheden moeten leven die je toch niet anders dan ‘arm’ kunt typeren. En de sociale vangnetten van Nederland zijn er wel, maar daar wordt ook hard op bezuinigd. De oplossing die premier Rutte ziet, iedereen aan het werk helpen, lijkt me in deze economisch slechte tijden niet de meest haalbare oplossing.

Ook voor ons als kerken is de stijgende armoede, om toch de term maar te gebruiken, relevant. De kerk heeft de taak om voor de armen te zorgen: op meerdere plaatsen in de Bijbel wordt gewezen op de rechten van de armen en de taak die de gemeente heeft om hen te ondersteunen. Met Kerst vieren we Jezus’ reddende komst naar deze wereld, laten we daarvan niet alleen getuigen met woorden, maar ook met daden. Zo kan het Koninkrijk van God vorm krijgen op deze wereld en kan de weg gewezen worden naar herstel: niet langer ieder voor zich, maar allen voor elkaar.

Groningen               
Harm Jan Holsappel


Commentaar

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...